Alexa: Prevođenje razgovora u realnom vremenu na Echo uređajima

0
139

Nepoznati jezici već neko vreme nisu prepreka za razumevanje sagovornika, budući da veliki broj uređaja i aplikacija nudi usluge prevođenja, neke od njih i u realnom vremenu. Ova mogućnost stiže i na Alexu, koja od sada može da prevodi čitave razgovore, i to simultano.

U pitanju je nova Live Translation funkcija, koja je stigla na Amazon Echo uređaje, i za sada radi samo na području Sjedinjenih Američkih Država. Podržava prevode sa engleskog na francuski, nemački, hindi, italijanski, španski i brazilski portugalski, i obrnuto. Da bi se funkcija aktivirala potrebno je da se od Alexe zatraže prevodilačke usluge, uz naglašavanje o kojim se jezicima radi. Kada se razgovor završi dovoljno je da se izgovori “Alexa, stop“, nakon čega asistent prestaje sa prevođenjem. To što je nova funkcija ograničena samo na Echo uređaje u Sjedinjenim Američkim Državama znači da će proći još neko vreme dok Live Translation ne zaživi.

Amazon nije prva kompanija koja se okrenula prevođenju u realnom vremenu, budući da Google sličnu funkciju nudi u okviru svog asistenta još od početka 2019. godine, a tu su i brojne aplikacije koje su korisne kada se turista nađe u zemlji čiji jezik ne govori. Tako je bar bilo dok se putovalo, a danas se usluga prevođenja u realnom vremenu koristi uglavnom tokom telefonskih i video razgovora.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here