AMD je objavio najambiciozniji cilj u sferi energetske efikasnosti do sada

0
37

Nakon što su 2020. godine postigli cilj energetske efikasnosti „AMD 25×20“ za mobilne procesore, inženjeri kompanije bili su gladni novog, odvažnog izazova u energetskoj efikasnosti procesora u korist kupaca i dobrobit planete. Do 2025. godine, AMD ima za cilj pružiti 30x povećanje energetske efikasnosti u oblastima Veštačke Inteligencije (AI) i Superkompjutera (HPC).

Cilj je fokusiran na ubrzane računarske čvorove u datacentrima, koji koriste AMD procesore i AMD GPU akceleratore za AI treniranje i HPC aplikacija.

Fokusiran na smanjenje potrošnje energije uz ispunjavanje zahtjeva eksplozivnog radnog opterećenja u HPC i AI domeni, novi cilj 30×25 zahtijevat će od kompanije povećanje energetske efikasnosti računarskog čvora brzinom više od 2,5 puta od ukupnih poboljšanja u industriji u prošlosti pet godina.

Velika slika? Nevjerojatne koristi od HPC i AI aplikacija s potencijalnom uštedom od milijarde kilovat sati električne energije i potencijalnim smanjenjem potrošnje računalne energije za 97% u sljedećih pet godina.

Pozadina

Gledajući trenutne i predviđene računarske zahteve, AMD-ov tim je odlučio da bi bilo najkorisnije fokusirati se na komponentu koja čini najbrže rastuće segmente u zaokupljenosti datacentara: akcelerisano računarstvo.

Ubrzani računarski čvorovi su u osnovi konfiguracija specifična za određeni domen, koja omogućava optimalne proračunske performanse. Istovremeno omogućavaju najmoćnije i najnaprednije računarske sisteme na svetu. Koristeći ove čvorove, naučnici mogu obučavati neuronske mreže veštačke inteligencije i isporučiti superkompjutere velikog obima, za provođenje kritičnih istraživanja koja su u srži najperspektivnijih i preko potrebnih naučnih otkrića našeg vremena.

U idućoj deceniji, implementacija AI i HPC dovešće do značajnog razvoja u različitim poljima, poput predviđanja klime, genetike, farmakologije, alternativne energije, nauke o materijalima i prepoznavanja govora / slike…

Pobrojana radna opterećenja zahtevaju masivnu računarsku snagu i stoga mogu biti energetski intenzivna. S rastućom globalnom potražnjom za primenom veštačke inteligencije i superkopjutera, ako kompanije ne poduzmu mere, ove dve oblasti mogle bi dominirati potrošnjom energije u datacentrima u narednim godinama.

Zašto je to važno

AMD prepoznaje rastuću, ali neispunjenu potrebu za stalnim, održivim poboljšanjima energetske efikasnosti u ubrzanim računarima. Ova vizija takođe proširuje dugoročnu posvećenost kompanije upravljanju životnom sredinom, energetskoj efikasnosti proizvoda i zaštiti životne sredine, zajednici i upravljanju (ESG). Kako bi nastavio isporučivati računarsku snagu koja je potrebna svetu, AMD je inspirisan inovacijama i pronalaskom novih pristupa podizanju krivulje energetske efikasnosti, u eri smanjenja efekata minijaturizacije procesa proizvodnje poluprovodnika.

Ukratko, postizanje 30 puta povećanja energetske efikasnosti do 2025. podržalo bi rast nekih od najintenzivnijih svetskih računarskih potreba, dok bi se preduzeli koraci za ublažavanje povezanog rizika veće potrošnje energije.

Kako do tamo

Da bi postigli ovaj cilj, AMD-ovi inženjeri daće prioritet postizanju velikog povećanja efikasnosti u ubrzanim računarskim čvorovima kroz arhitekturu, procesorski dizajn, softver i inovacije u integrisanom pakovanju, dok će javno meriti progres na godišnjoj osnovi.

Da biste saznali više o novoj inicijativi za energetsku efikasnost, posetite: amd.com/en/corporate-responsibility/data-center-sustainability.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here