Dan zaštite podataka o ličnosti

0
41

Danas je u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti.

U svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, zbog pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2, prisustvovali su samo govornici i predstavnici određenog broja najviših državnih institucija, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo putem zvaničnog Youtube kanala Poverenika.

Govornici su bili: g. Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; nj.e. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji;; nj.e. Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji; g.Tobias Flesenkemper šef Misije Saveta Evrope u Beogradu i g. Majk de la Rosa, direktor Misije USAID u Srbiji.

Poverenik je izjavio da se ove godine proslavlja 40 godina od kada je otvorena za potpis Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, prvi pravno obavezujući međunarodni ugovor u ovoj oblasti. Takođe, pre deset godina prvi put je Dan zaštite podataka o ličnosti obeležen u Republici Srbiji. Nažalost, ove godine jubilej se obeležava u specifičnim okolnostima usled pandemije. U 2020. godini sa izazovima koje je donela pandemija, posebno je vidljiv značaj zaštite podataka o ličnosti, te je iskazano nadanje da će se uskoro pristupiti i izmenama Strategije zaštite podataka o ličnosti iz 2010. godine. G. Marinović se zahvalio EU i međunarodnim organizacijama na podršci koju pružaju nezavisnim institucijama u Republici Srbiji.

Pomoćnik generalnog sekretara Zlatko Petrović predstavio je publikaciju Poverenika broj VI „Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi i mišljenja Poverenika“, koja je od danas dostupna na sajtu Poverenika u delu Publikacije.

Snimak događaja može se pogledati na zvaničnom Youtube kanalu Poverenika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here