Dualno obrazovanje i stručno usavršavanje u kompanijama najbolja su prilika za zapošljavanje mladih u struci

0
329

Za sve mlade koji upisuju srednje škole i fakultete, ovo doba godine je vreme kada biraju svoj budući poziv pa im tačne i pravovremene informacije mogu pomoći da na lakši način sagledaju opcije i mogućnosti i donesu pravu odluku, kako bi sutra u prvom susretu sa realnim svetom prakse dobili potvrdu da nisu pogrešili, a tokom učenja, posvetili punu pažnju zanimanju koje su odabrali.

Dualno obrazovanje je deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti i stavovi (kompetencije) u skladu sa standardom kvalifikacija i planom i programom nastave i učenja. “Učenje kroz rad” je organizovan proces tokom koga učenici, pod rukovodstvom i nadzorom instruktora u realnom radnom okruženju kod poslodavca, stiču kompetencije neophodne za efikasan i produktivan rad za određena zanimanja ili određene grupe zanimanja.

Privredna Komora Srbije je definisala da učenik može u realnom radnom okruženju da uči već od prve godine školovanja. U kompaniji provodi jedan, dva ili tri dana nedeljino, što je utvrđeno nastavnim planom i programom. Zajednička saradnja Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Privredne komore i lokalne samouprave, napravljena je sa svrhom da učenicima i studentima utaba put do odabira moguće karijere i pruži mogućnost izbora, ali i da im da mogućnost da tokom školovanja steknu odgovarajuće veštine i brže nađu posao.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da je oko 70 % đaka koji su tokom školovanja pohađali paralelno praksu kod poslodavca u sistemu dualnog obrazovanja, našlo i posao u struci za koju su se školovali, njih oko 5 % ostane da radi u kompaniji u kojoj su ovu praksu i pohađali.

Kompanijama to dosta znači, jer skraćuje vreme uvođenja u posao novozaposlenog i daje mogućnost selekcije budućih kadrova.

Razgovarali smo sa Milošem Bogunovićem, menadžerom ljudskih resursa iz kompanije cargo-partner Srbija, jer ova kompanija već godinama unazad daje svoj doprinos društvu i  obrazovnom sistemu  tako što sprovodi praksu dualnog obrazovanja za srednje škole, odnosno stručnog usavršavanja za visokoškolce.

„Vođeni željom da doprinesemo opštem razvoju kadrova u Srbiji, kao i pozitivnim iskustvima kolega iz Austrije, početkom 2016. godine prihvatili smo poziv Privredne komore Srbije i Trgovinskog odeljenja austrijske ambasade u Beogradu i aktivno se uključili u Projekat dualnog obrazovanja u Srbiji. U saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, aktivno smo učestvovali u izradi nastavnog plana i programa za obrazovni profil Tehničar logistike i špedicije i davali preporuke i mišljenja za izradu Zakona o dualnom obrazovanju“ kaže Bogunović i dodaje „Naša kompanija ima potpisan ugovor o izvođenju praktične nastave sa Saobraćajno-tehničkom školom u Zemunu, odnosno sa roditeljima/starateljima/učenicima, tako da svake školske godine stručnu praksu u kompaniji pohađa četvoro učenika. Duboko verujemo da je ovaj model veoma koristan za mlade ljude, jer im omogućava bolje sticanje praktičnog znanja, zato ćemo sa ovom praksom nastaviti.“

Kako u praksi u kompaniji cargo-partner izgleda ovaj srednjoškolski program objašnjava Bogunović.

„Učenici se prvi put suočavaju sa realnim radnim okruženjem i zbog toga se maksimalno trudimo da im približimo šta će ih očekivati u logističkim procesima. Imamo zadovoljstvo da im u prijatnoj radnoj atmosferi, pokažemo rad u logistici i sve izazove koje ovaj posao nosi. Samim tim trudimo se da im učinimo lakšim prelazak iz škole u svet rada, podstičući njihovu mladalačku radoznalost, kao i zadovoljstvo kada neki zadatak završe sami. Osim konkretnih radnih zadataka osposobljavamo ih i za timski rad u kompaniji, da aktivno učestvuju i sami da predlažu rešenja, što u školskom okruženju nemaju često priliku.“

Stručna praksa podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci, radi obavljanja pripravničkog staža kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno i obavezan je uslov za polaganje stručnog ispita.

U kompaniji cargo-partner stručna praksa predstavlja rezultat direktne saradnje sa fakultetima Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. Namenjen je svim zainteresovanim studentima osnovnih i master studija, prvenstveno saobraćajnog i ekonomskog smera, ali i svih drugih usmerenja, kao i nezaposlenim mladim stručnjacima, koji žele da nadograde svoje znanje i steknu praktična iskustva. Stručno usavršavanje može da se obavlja u šest različitih odeljenja (sektor finansija, prodaje, logistike, drumskog, avionskog i pomorskog transporta), na tri različite lokacije (Logistički centar „cargo-partner“ – Dobanovci, Aerodrom Nikola Tesla – Surčin i Novi Sad), tokom cele godine. Sprovođenje programa stručnog usavršavanja i plana obuke Praktikanata pod direktnim je nadzorom odgovarajućeg zaposlenog, odnosno mentora, najčešće menadžera ili tim lidera datog odeljenja.

Dužina trajanja stručnog usavršavanja veoma je fleksibilna, može trajati od 1 do 6 meseci i rezultat je direktnog dogovora između Praktikanta i Organizatora stručnog usavršavanja, odnosno kompanije.

Iako poslodavac koji sprovodi i organizuje  stručnu praksu nema bilo kakve obaveze za zapošljavanje kandidata, naš sagovornik navodi da je više od polovine polaznika stručne prakse u toj kompaniji dobilo priliku za zaposlenje.

„Smatram da našim dobrim angažovanjem kako u projektu stručne prakse tako i u projektu dualnog obrazovanja i mi imamo šansu da identifikujemo svoje buduće kolege, a naša kompanija, s obzirom da posluje u preko 130 kancelarija u  40 zemalja, osim zapošljavanja mladih u struci kod nas, nudi i mogućnost za internacionalnu karijeru“, ističe Bogunović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here