Film: Pacifikcija – stiže u domaće bioskope!

0
134

Na ovogodišnjoj 48. dodjeli prestižne francuske nagrade Cesar u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu proglašen je popularni francuski glumac Benoa Mažimel (Benoît Magimel) i to za ulogu u trileru “Pacifikcija” koji će se u bioskopima naći od danas, 1. juna.

Film čija je svetska premijera održana na prošlogodišnjem festivalu u Kanu i kojeg je kritika proglasila jednim od najboljih evropskih filmova godine dobio je čak 9 nominacija za spomenutu nagradu Cesar, uključujući za najbolji film i režiju.

Španski reditelj Albert Sera dosad je bio poznat po svojim istorijskim filmovima (“Priča o mojoj smrti”, “Poslednji dani Luja Četrnaestog.”), dok je “Pacifikcija” smeštena u moderno vreme. Mesto zbivanja je Tahiti, najveće ostrvo Francuske Polinezije, gde se francuski visoki komesar upliće u lokalne sporove i postaje sve više paranoičan oko toga skriva li njegova vlada nuklearne podmornice uz obalu.

Film je dobijao pozitivne kritike gde god da se prikazivao, a na popularnoj stranici RottenTomatoes ima 86% pozitivnih ocena i jednih i drugih. Na mnogim listama renomiranih filmskih kritičara ovaj igrani triler nalazi se pri samom vrhu ili je pak spomenut među deset najkvalitetnijih filmskih ostvarenja godine. 

Reditelj Albert Sera diplomirao je špansku i komparativnu književnost na Univerzitetu u Barseloni, gde je studirao i istoriju umetnosti. Bavi se filmskom i pozorišnom dramaturgijom, režijom i produkcijom, autor je mnogih filmova među kojima i “Čast vitezova”, “Gospod je učinio čuda u meni”, “Kralj Sunca” i drugi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here