Mladi talenti pokazali vrhunska znanja u oblasti informacionih tehnologija

0
132

Srednjoškolci i studenti matematičkih i tehničkih škola i fakulteta i ove godine su imali priliku da pokažu šta znaju na takmičenju Bubble Cup koje organizuje Microsoft Razvojni centar Srbija. Pobedu su odneli timovi Lar Estribar, iz Poljske, u Premier ligi i tim Infinity, iz Srbije, u Rising Stars ligi. 

Trinaesto izdanje Bubble Cupa je ove godine u celosti organizovano online. Osim kvalifikacionih rundi i samo finale je održano online, zahvaljujući platfomi organizacije Petlja, na kojoj se odigralo takmičenje.  

Okupilo je više od 80 takmičara iz Ukrajine, Rusije, Belorusije, Poljske, Bugarske, Hrvatske i Srbije. U Premier ligi, namenjenoj  studentima i srednjoškolcima koji su ispunili kriterijume, učestvovalo je 16 timova iz različitih zemalja, dok je u Rising Stars ligi koja okuplja timove srednjoškolaca iz Srbije, znanja i veštine ukrstilo deset timova iz Beograda, Niša, Novog Sada, Šapca, Leskovca i Sombora, od toga 4 tima iz specijalnih informatičkih odeljenja. 

 “Ovogodišnje iskustvo bilo je sasvim drugačije nego prethodnih godina. Ceo naš tim je prethodnih godina imao priliku da učestvuje u finalu Bubble cupa. Uvek je bila zabavna avantura putovati u Beograd, lično videti grad i Microsoft kancelariju, razgovarati sa organizatorima o takmičenju i prisustvovati ceremoniji zatvaranja. Eliminaciona runda je kao i uvek bila izazovna sa puno učesnika koji se bore za plasman u finale.Takmičenje nam se toliko sviđa da smo imali motivaciju da desetine sati provedemo u rešavanju zadataka. Nažalost, ove godine nismo imali priliku da dođemo u Srbiju ali je takmicenje bilo sjajno. Zabavljali smo se rešavajući zadatke u finalu, svako je pronašao nešto za sebe. Skup problema bio je prilično težak, pretpostavljamo da bi čak i za 5 sati bilo teško rešiti sve zadatke, ali biće dobar izazov rešiti ih kasnije!,”izjavili su predstavnici tima Lar Estribar , koji su osvojili 1. mesto u Premier Ligi.

“Mislim da je Bubble Cup 13 bio prilično dobro organizovan iako je bio online. Zadaci su bili vrlo zanimljivi, mada složeni. I kolo je bilo prilično intenzivno, jer smo predali peti zadatak samo dva minuta pre kraja takmičenja, što nas je odvelo do pobede. Događaj uživo je bilo zabavno gledati, sadržao je puno zanimljivih tema, “dodali su predstavnici tima Infiniti, koji su osvojili 1. mesto u ligi Rising Stars.

Za učesnike je, pred proglašenje pobednika, pripremljen poseban program, tokom kojeg su od nekadašnjeg takmičara Aleksandra Ivanovića, koji je danas zaposlen kao software inženjer u Microsoft Razvojnom centru u Srbiji, mogli da čuju nešto više o njegovom Bubble Cup iskustvu i značaju samog tamičenja. Takođe, tokom programa učesnici su imali prilike i da se upoznaju sa radom i predstavnicima timova iz Razvojnog centra.

„Bubble Cup je za proteklih 13 godina postao mesto okupljanja mladih programera koji postižu neverovatne uspehe na brojnim međunarodnim takmičenjima. Posebna je čast dati priliku mladim budućim stručnjacima da prve korake u svetu programiranja naprave baš na takmičenju koje organizuje Microsoft. Ono pokazuje i potencijal koji postoji među mladima u Srbiji za angažovanjem na daljem razvoju informacionih tehnologija i interesovanje za građenje karijera u toj oblasti“, rekao je Aleksandar Damjanović, organizator Bubble Cup takmičenja i software inženjer u Microsoft Razvojnom centru Srbija.

Od preko 350 zaposlenih u Microsoft Razvojnim centru Srbija veliki je broj nekadašnjih učesnika takmičenja Bubble Cup. Oni danas rade na stvaranju i razvoju nekih od najnaprednijih svetskih IT rešenja i unapređuju život i rad ljudi širom sveta. Sa ciljem da se i mladim i vrednim talentima da prilika da usmere svoja znanja i u popunosti razviju svoje potencijale, kompanije Microsoft će i ubuduće pružati podršku kroz organizaciju Bubble Cupa, ali i ceo niz drugih aktivnosti. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here