Tesla: Kad se auto puni solarnom energijom

0
467

Solarna energija je odavno popularna, između ostalog i zbog toga što Sunce ne košta ništa (solarne ploče iziskuju novac, ali je posle lakše). Kompanija Tesla je nedavno objavila opciju „Charge on Solar“, što znači da stižu automobili koji voze uz pomoć sunčeve energije.

Nova Tesla opcija korisnicima omogućava da baterije električnih automobila pune viškom solarne energije. S testiranjem se počelo u maju 2023, a opcija je sada već dostupna vlasnicima električnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Broj onih koji mogu da joj pristupe je još uvek ograničen – najpre mogu da je koriste oni koji imaju novije modele Tesla vozila, proizvedene od 2021. godine pa nadalje. Ovi modeli imaju Powerwall, koji omogućava skladištenje energije koja dolazi iz solarnih panela.

Da bi uključili Charge on Solar korisnici dakle moraju da imaju novije automobile, a važno je i da žive u odgovarajućem delu sveta. Još uvek nema informacija kad funkcija stiže u Evropu, a kad bude tu, biće dovoljno da se uključi Tesla aplikacija i izabere nova opcija. Neki već brinu da će baterije biti često prazne, jer se punjenje obavlja samo kad postoji višak energije, pa ostaje da se vidi hoće li se to vremenom popraviti.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here