Total Productive Maintenance – Totalno produktivnim održavanjem do 0 zastoja

0
144

U vreme aktuelne pandemije optimizacija poslovnih/proizvodnih procesa može biti ključni faktor u opstanku i napredovanju preduzeća. Mnogi top menadžeri zenemaruju činjenicu da dobro optimizovani poslovni procesi znače siguran put ka uspehu preduzeća. Iz domaće kompanije Tecor Lean & Kaizen Consulting kao dobar primer kako može da se ide napred i u situacijama kada je globalna privreda ugrožena navode brojne svetske kompanije koje su uspele da svojim visokim stepenom organizovanja i u ovo vreme pandemije ostvare zavidan rast i učvrste svoje pozicije na tržištu. Kako tvrde, Lean filozofija a posredstvom Lean alata im je u tome najviše pomogla. Među njima ponajviše Total Productive Maintenance.

Lean TPM 

Lean TPM (Total Productive Maintenance) uključuje sposobnosti svih zaposlenih i fokusira se na poboljšanje ukupne efikasnosti poslovanja eliminacijom gubitaka, smanjenjem troškova, kvarova, defekata, zastoja i sl. Cilj TPM-a je da se značajno poveća produktivnost dok se, istovremeno, povećavaju moral zaposlenih, kao i samo zadovoljstvo poslom.

TPM dovodi održavanje u fokus kao neophodan i vitalno važan deo posla kako bi se neplanirano održavanje svelo na minimum. Uključivanje operatera u održavanje sopstvene opreme, naglašava autonomno, proaktivno i preventivno održavanje. 

Ukupno produktivno održavanje zahteva fokus na celokupnom sistemu održavanja, od dizajna opreme do strategija održavanja imovine. Oprema treba da bude dizajnirana da može da se održava „besplatno“, što je više moguće. Poboljšanja u tehnikama održavanja treba sprovoditi gde god je to moguće. Preventivne i prediktivne strategije održavanja treba sprovesti da bi se eliminisalo reaktivno odnosno korektivno održavanje.

Lean TPM naglašava sve aspekte proizvodnje, jer želi da uključi održavanje u svakodnevnom poslovanju. Da bi se ovo izvelo, održavanje performansi je važan faktor prilikom procene učinka poslova. Jedan od najvažnijih indikatora ukupnog produktivnog održavanja je Overall Equipment Effectiveness (OEE). To je mera dostupnosti, efikasnosti rada i stope kvaliteta. Kao takva, oprema koja se kvari, koja staje, koja radi na nivou ispod maksimuma kapaciteta ili oprema koja proizvodi škart ili defekte postaje otkrivena i analizirana kada se utvrđuje OEE.

TPM alati predstavljaju osnovu svake Lean organizacije. Zapravo nemoguće je pričati o Just in time proizvodnji ukoliko nam je oprema nepouzdana.

Ilustracija: Pre TPM-a

Motivi TPM-a

1. Produžavanje životnog ciklusa mašina i opreme za poboljšanje ukupnih performansi,
2. Poboljšanje produktivnosti od visoko motivisanih radnika koja se postiže proširenjem posla i
3. Upotreba dobrovoljnih malih grupnih aktivnosti za identifikaciju uzroka grešaka, poboljšanja i modifikaciju opreme.

Ciljevi TPM-a

Najveća razlika između TPM-a i drugih koncepata je da su operateri tu da se uključe u proces održavanja. Koncept “JA (Proizvodni operateri) rukovodim, TI (odeljenje za održavanje) popravljaš” više nije održiv a praksa je pokazala i da je prevaziđen.

Osnovni ciljevi TPM-a:

1. Stremljenje ka postizanju Zero Defects, Zero Failures i Zero Accidents u svim funkcionalnim oblastima organizacije,
2. Uključivanje osoblja na svim nivoima organizacije i
3. Formiranje različitih timova za smanjenje nedostataka i samoodržavanje.

Ilustracija: Posle TPM-a

Direktne i indirektne koristi TPM-a:

  • povećanje produktivnosti i OPE – Overall Plant Effectivness,
  • smanjenje reklamacija korisnika,
  • smanjenje proizvodnih troškova i troškova održavanja,
  • smanjenje stope defektnih proizvoda,
  • smanjene broja povreda na radu,
  • praćenje kontrole zagađenja…

Više o TPM, kao i kompaniji Tecor Consulting možete saznati na ovom link-u

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here