Veza između zemljotresa i kosmičkih zraka

0
320

Prema novoj studiji otkrivena je veza između promena u ponašanju kosmičkih zraka i jačine zemljotresa. Istraživači su otkrili da kada se primeti promena sekundarnih kosmičkih zraka sledi prilično jak zemljotres.

Studija je pokazala da inteziteti kosmičkih zraka i zemljotresi imaju snažnu vezu. Sve izgleda kao konekcija između Sunčeve svetlosti i pomeranje tektonskih ploča. Iako ova teza izgleda kao nebuloza, nova istraživanja su došla do jakih dokaza za ovakav odnos. Kosmički zraci ne izazivaju zemljotrese već su reakcija. Zapravo uočen odnos između intenziteta zemljotresa i sekundarnog kosmičkog zračenja ukazuju da imaju isto poreklo a to je jezgro Zemlje.

Zemljino jezgro je tečno, a tečnost se kreće po često nepredvidivim obrascima. Zemljino jezgro proizvodi magnetosferu ili magnetno polje oko Zemlje koje nas štiti od velikog broja čestica iz svemira. Primarne čestice kosmičkog zraka su sve čestice koje pogađaju našu magnetosferu, a sekundarne čestice kosmičkog zraka su one koje zapravo prolaze. Na osnovu promena sekundarsnih čestica i pojave zemljotresa istraživači su uvideli da postoji veza koja se ponavlja.

Na osnovu statističkih podataka uklonjena je mogućnost o slučajnosti. Ovakav odnos se ponavlja u svim slučajevima. Iako je u naučnom svetu nova teza prihvaćena ona za sada ne može da bude od koristi za predviđanje zemljotresa. Jedino je sigurno da nakon promene sekundarnih kosmičkih zraka sledi jak zemljotres.

Rezultati koji su dobijeni ovom studijom u velikoj meri menjaju sagledavanje odnosa između unutar kosmosa. Ovakva otkrića pokazuju nove dinamike odnosa koje nas mogu usmeriti na pravilniji način razvoja. 

Istraživači koji su radili na ovoj studiji neće se zadržati na ovom otkriću. Smatraju da je ovo samo faza do novog otkrića koje može da pokaže ulogu Zemljinog jezgra u širem svetlu. Uočavanje odnosa između kosmičkih zraka i zemljinog jezrga mogu u velikoj meri da promene i tok kretanja tehnološkog razvoja.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here