Adobe Photoshop sada radi izvorno na Windows 10 na ARM-u

0
233

Kao jedan od industrijskih standarda u naknadnoj obradi, Photoshop nije bio dostupan za Windows 10 na ARM64 računarima. Međutim, kako je prvi objavio Windows Central, Adobe je ovog meseca najavio da je proširio svoju Photoshop kompatibilnost sa Windows 10 ARM64 uređajima, sa minimalnih 8 GB RAM-a.

Adobe Photoshop dostupan na 64-bitnim Windows 10 ARM uređajima

ARM procesor se široko koristi u prenosivim uređajima, jer omogućava malu potrošnju energije, a istovremeno pruža dobre performanse. Na primer, ARM64 Windows 10 uređaji, kao što je hibridni tablet Surface Pro X – koji se lako mogu kombinovati sa tastaturom i olovkom za pisanje za rad i uređivanje u pokretu – stvaraocima daju moćan mobilni uređaj sa dugotrajnim trajanjem baterije. Međutim, nedostatak podrške za Photoshop učinio ga je nešto manje privlačnim.

Windows ARM uređaji nisu bili toliko popularni kao Apple ARM, iako su bili mnogo stariji. To je uglavnom zbog softverskih ograničenja (emulacija aplikacija za računare uglavnom nije podržana) i loših performansi. 2019. kada je najavljen Surface Pro X, Adobe je istovremeno predstavio svoju novu aplikaciju za digitalno crtanje i slikanje Fresco. Kompanija je takođe tvrdila da je posvećena dovođenju celokupnog paketa Creative Cloud na ARM64 uređaje, ali tada nije određen rok. U novembru 2020. godine Microsoft je započeo beta testiranje Windows 10 na ARM podršci za Photoshop, a sada je konačno dostupan za preuzimanje.

Samo za 64-bitne sisteme

Međutim, Adobe napominje da korisnici ne bi trebalo da instaliraju Photoshop ako nameravaju da nastave da koriste bilo koje 32-bitne Adobe aplikacije. Photoshop radi samo u 64-bitnim operativnim sistemima, a verzija Creative Cloud-a koja će vam trebati za instalaciju je 64-bitna aplikacija. Ne instalirajte Photoshop ako nameravate da i dalje instalirate 32-bitne aplikacije kompanije Adobe, upozorava kompanija Kada se instalira na Windows 10 ARM uređaj, Photoshop će se pokretati izvorno, a naknadna ažuriranja će se objaviti u budućnosti kako bi pružila punu upotrebu dostupnih alata i funkcija.

Adobe kaže da određene funkcije, kao što su import, export i  playback embedded video lejera, “invite to edit” workflows, otvaranje ili postavljanje U3D fajlova, Oil Paint Filter i Shake Reduction Filter, kao i neke druge, nisu dostupne u native režimu još uvek. Slično tome, uz trenutno nedostupne funkcije, nekoliko problema sa Windows ARM-om takođe je istaknuto na stranici za podršku kompanije Adobe sa uputstvima za rešavanje. Uprkos ovim problemima, zainteresovani za isprobavanje Photoshopa za Windows ARM mogu ga preuzeti odmah.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here