AI i AR pokreću potrebu za podacima

0
425
AI i AR

Podaci su krvotok digitalne ekonomije i kako nove tehnologije izlaze na scenu i razvijaju se, potreba za bržim prenosom podataka, manjim latencijama i većom računarskom snagom u centrima za obradu podataka eksponencijalno raste. Nove tehnologije guraju granice prenosa i obrade podataka, a usvajanje open source tehnologija može pomoći operaterima centara za podatke da maksimiziraju svoje trenutne operacije i pripreme se za budućnost. Evo nekoliko primera tehnologija koje povećavaju potrebu za visokim računarstvom i načina na koje open source tehnologija, zajednice i standardi pomažu da se ova potreba održivo zadovolji u velikom obimu.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje

Tehnologije veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) revolucionizuju različite domene kao što su obrada prirodnog jezika, računarska vizija, prepoznavanje govora, sistemi za preporuke i autonomni automobili. AI i ML omogućavaju računarima da uče iz podataka i obavljaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju.

Međutim, AI i ML takođe zahtevaju ogromne količine podataka i računarsku snagu za obuku i izvođenje kompleksnih modela i algoritama. Na primer, GPT-3, jedan od najnaprednijih modela za obradu prirodnog jezika na svetu, ima 175 milijardi parametara i treniran je na 45 terabajta tekstualnih podataka. Da bi obradili takve skupove podataka i modele efikasno, aplikacije AI i ML-a potrebni su sistemi za visokoperformantno računarstvo (HPC) koji mogu obezbediti visoke brzine prenosa podataka, niske latencije i veliku računarsku snagu.

Jedan od nastajućih trendova u HPC-u je upotreba specijalizovanih procesora poput GPU-a ili TPU-a koji su optimizovani za paralelno procesiranje i matematičke operacije koje su česte u AI i ML opterećenjima. Na primer, NVIDIA-ov Grace CPU je novi procesor dizajniran posebno za HPC aplikacije koji koristi NVIDIA-ovu GPU tehnologiju kako bi pružio do 10 puta bržu performansu u odnosu na trenutne x86 CPU-ove. Grace CPU takođe podržava brze interkonekcije poput NVLink-a koje omogućavaju visoke brzine prenosa podataka između CPU-ova i GPU-ova.

Proširena stvarnost i virtuelna stvarnost

Apple Vision Pro je izazvao talase tokom svog predstavljanja. Proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR) su dve od najimernijih i najinteraktivnijih tehnologija koje transformišu različite industrije poput zabave, obrazovanja, zdravstva i proizvodnje. AR preklapa digitalne informacije preko stvarnog sveta, dok VR stvara potpuno simulirano okruženje koje korisnici mogu doživeti putem naočara.

Međutim, ove tehnologije takođe postavljaju značajne izazove za prenos i obradu podataka. Zbog nedavne pojave, detalji oko Apple Vision Pro-a još uvek nisu poznati. Međutim, druge VR naočare su već neko vreme dostupne, pa možemo da izvučemo neke pretpostavke. Na primer, VR naočare poput Oculus Quest 2 zahtevaju brzu vezu sa računarom ili serverom u oblaku kako bi strimovale video i audio sadržaj visokog kvaliteta, kao i podatke o praćenju i unosu sa naočara i kontrolera. Bitrate videa, koji je količina prenesenih podataka u sekundi, zavisi od brzine kojom GPU može kodirati signal na strani računara ili servera, kao i brzine kojom procesor Quest 2 može dekodirati signal na strani naočara.

Prema Oculusu, preporučeni bitrate za strimovanje VR-a je između 150 Mbps do 500 Mbps, zavisno o rezoluciji i broju frejmova u sekundi. Ovo znači da VR strimovanje zahteva mnogo veću brzinu prenosa podataka u poređenju sa drugim online aktivnostima kao što su surfovanje internetom ili strimovanje muzike. Osim toga, VR strimovanje zahteva nisku latenciju, što je vreme potrebno za prenos signala od tačke do tačke. Visoka latencija može izazvati usporeno ili trzavo igranje, što može narušiti iskustvo i izazvati mučninu usled pokreta.

Latencija zavisi od nekoliko faktora kao što su brzina mreže, udaljenost između uređaja i algoritmi za kodiranje i dekodiranje. Prema Oculusu, idealna latencija za strimovanje VR-a je ispod 20 milisekundi. Međutim, postizanje ovog nivoa performansi nije lako, pogotovo preko bežičnih veza poput Wi-Fi-ja ili 5G-a.

Open Source tehnologije za optimizaciju Data Centra

Kako nove tehnologije povećavaju potrebu za bržim prenosom podataka, manjim latencijama i većom računarskom snagom u centrima za obradu podataka, operateri centara za podatke suočavaju se sa nekoliko izazova kao što su povećana potrošnja energije, zahtevne nove potrebe za hlađenjem, iskorišćenje prostora, operativni troškovi i brza stopa inovacija i osvežavanja hardvera. Da bi se suočili sa ovim izazovima, operateri centara za podatke moraju optimizovati svoju trenutnu infrastrukturu i usvojiti nove standarde i tehnologije koje mogu unaprediti njihovu efikasnost i skalabilnost.

To je cilj Open19 Project-a, inicijative Sustainable and Scalable Infrastructure Alliance koja je sada deo Linux Foundation-a. Open19 Project je otvoren standard za hardver centara za podatke koji se zasniva na zajedničkim oblicima i pruža distribuciju energije visoke efikasnosti sledeće generacije, komponente koje se mogu ponovo koristiti i mogućnosti za brze interkonekcije visokih brzina u razvoju. Misija SSIA i otvoreni standardi stvoreni putem Open19 projekta idu u korak sa većim industijskim naglaskom na efikasnost, skalabilnost i održivost infrastrukture koja pokreće naše digitalne živote i zajednice. Open Compute Project je još jedan napor da efikasno podrži rastuće zahteve infrastrukture za računarstvo. Ovaj projekat takođe podstiče saradnju vođenu zajednicom među partnerima industrije za razvoj rešenja za data centre, fokusirajući se na 21-inčne server rack veličine koje obično koriste veliki colo i hyperscale provajderi. OCP-ov opseg takođe se proteže na objekat za data centar, kao i na interne IT komponente servera.

Zaključak

Nove tehnologije povećavaju potrebu za bržim prenosom podataka, manjim latencijama i većom računarskom snagom u centrima za obradu podataka, dok se zajednice, vlade i kompanije fokusiraju na upravljanje resursima i povećane održivosti u vezi sa upotrebom vode, upravljanjem energijom i drugim aspektima tehnološke kreacije, upotrebe i implementacije. Usvajanje open source tehnologija, razvijenih u forumima vođenim zajednicom kao što su SSIA i Linux Foundation, može pomoći operaterima centara za podatke da maksimiziraju svoje trenutne operacije i pripreme se za budućnost koja je održivija dok zadovoljavaju zahteve ovih uzbudljivih novih aplikacija.

Izvor vesti: IT Network

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here