Amazon: Stiže još jedna konstelacija satelita za super-brzi internet

0
313

Amazon je od FCC-a dobio odobrenje za lansiranje 3.326 satelita koji će formirati takozvanu Kuiper konstelaciju, što je za 600 više od ukupnog broja koji se trenutno nalazi u Zemljinoj orbiti (procenjuje se da oko Zemlje trenutno kruži oko 2.600 aktivnih satelita). Nova konstelacija bi, kao i Starlink, Zemljanima trebalo da donese super-brzi internet, a trka ka tom cilju postaje sve kompleksnija.

Astronomi su tako dobili još jedan razlog za brigu, budući da im Starlink sateliti već predstavljaju problem. Od kada je SpaceX lansirao deo planiranih satelita posmatranje kosmosa je postalo komplikovanije, pa noćno nebo trpi nova svetlosna zagađenja. Kao najveći problem ističu to što ne postoji jasan set pravila kada je pozicioniranje satelita u pitanju, pa se nova situacija poredi sa onom u kojoj bi se put neba zaputilo na stotine aviona bez ikakve kontrole vazdušnog saobraćaja. Problemi će se sigurno množiti kako se bude uvećavao broj onih koji će poput kompanija Amazon, SpaceX, te OneWeb, poželeti da u kosmos pošalju sopstvene satelite. SpaceX je već ponudio rešenja za problem svetlosti koja se odbija od Starlink satelita, ali to još uvek nije značajno uticalo na poboljšavanje situacije.

Eksperti ističu da polako ulazimo u doba satelitskih megakonstelacija, pa će sistemi od po nekoliko stotina, čak hiljada satelita, u narednim godinama promeniti situaciju u Zemljinoj orbiti.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here