AMD donosi masivno GPU ubrzanje u najnovijem Blenderu 3.0

0
163

AMD sa zadovoljstvom objavljuje da je zahvaljujući bliskom partnerstvu sa Blender® Fondacijom, odabrane  Radeon grafičke kartice podržane  u konačnom izdanju verzije 3.0 njihovog neverovatno popularnog softverskog paketa za kreiranje 3D digitalnog sadržaja.

Široko govoreći, cilj novog izdanja je da se nadograde UI i funkcionalnosti prethodnih verzija, kao i da se dodatno unapredi. Blender 3.0 nudi nekoliko poboljšanja korisničkog iskustva na celoj produkcijskoj 3D traci. Istaknute stavke uključuju sistem proceduralnog modelovanja zasnovan na čvoru i napredno pregledanje i upravljanje predefinisanim objektima.

Kompletno osvežavanje koda i arhitekure Blender Cycles renderera takođe je deo nove Blender verzije. Da bi podržao ove promene,  AMD je razvio novi način da uzme standardni kod koji Blender koristi za GPU ubrzanje u novom ažuriranju “Cycles X” i sastavio ga je za AMD uređaje, koristeći Open-source AMD HIP API. Najnoviji  AMD Radeon™ Software Adrenalin 21.12.1  ili  Radeon PRO Software for Enterprise 21.Q4  (ili novije) upravljački programi su obavezni za korišćenje Cycles X u  Blenderu 3.0. Podrška se trenutno proverava na AMD Radeon PRO W6800 i AMD Radeon RX 6000 serije desktop GPU-ova i omogućena je na drugim AMD RDNA™ i AMD RDNA 2 grafičkim karticama.


Istaknuti sadržaji glavnog ažuriranja Blender Cycles-a uključuju drastično poboljšane performanse GPU vizuelizacije, bolju interaktivnost viewporta, redizajnirane postavke uzorkovanja, novi GPU prostorni svetslosni efekti i još mnogo toga. AMD pruža značajno bolje korisničko iskustvo u Blenderu 3.0 zahvaljujući podršci za ova poboljšanja  u  novom Cycles-u. Kada koristite Blender 3.0 Cycles X renderer sa AMD HIP API-em, AMD Radeon PRO W6800 renderuje 8 Blender scena u kombinovanom proseku 1,97x  brže nego kada se renderuje pomoću Blender 2.93.5 Cycles rendera sa OpenCL™. Kada koristite Blender 3.0 Cycles X render sa AMD HIP API-em, AMD Radeon RX 5700 XT renderuje 8 Blender scena u kombinovanom proseku 2.12x  brže nego kada se renderuje pomoću Blender 2.93.5 Cycles rendera sa OpenCL™.

Performanse možete videti i u pojedinačnim scenama na grafikonu ispod:

“Blender je dugo promovisao slobodu stvaranja. Imamo zajedničku svrhu razvoja, održavanja, proširenja i promovisanja otvorenih softverskihrešenja “, rekao je Kevin DžesopAMD-ovaj Menadžer za marketing proizvoda za  grafički softver.

“Ponosni smo što su naši doprinosi pomogli da se poboljšaju mogućnosti i iskustva za Blender zajednicu – pokretač razvoja Blendera. Naša posvećenost zajednici se proširuje na naš doprinos Fondu za razvoj Blendera koji pomaže da se osigura budućnost Blendera. On omogućava tekući razvoj moćnog, stabilnog softvera, uključujući robustan skup funkcija koji koristi većoj Blender zajednici. “

AMD-ova fokusiranost na kreatore i hardverska rešenja pomažu da se pokreću neograničene mogućnosti i kreira  neverovatna vrednost sve većem broju korisnika. Bilo da ste celodnevni, honorarni ili povremeni kreator sadržaja, Radeon™ grafičke kartice i Ryzen™ procesori pokreću produktivnost i nude funkcije koje pomažu inspiraciji da uzme maha kako biste mogli da pokrenete bilo koji projekat kreatora na aplikaciji po vašem izboru na više platformi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here