AMD je lansirao Threadripper PRO – najmoćniji procesor za radne stanice

0
129

Notebookovi, desktopovi, HEDT računari – to su tri od ukupno četiri tržišna segmenta personalnih kompjutera, na kojima je je AMD uspostavio lidersku poziciju sa svojim „Zen2“ baziranim procesorima. Preostali, četvrti segment, jeste tržište profesionalnih radnih stanica, poznatije kao „Workstation“ tržište.

Kako bi zacementirao svoju dominaciju, AMD je lansirao „Threadripper PRO“ familiju procesora, koja je svojim specifikacijama i performansama idealno „skrojena“ za potrebe profesionalaca, dizajnera, digitalnih umetnika, arhitekti, projektnih menadžera, proizvodnih inženjera…

Novu, Threadripper PRO familiju čine četiri člana sa sledećim specifikacijama:

MODELCORES/THREADSFrequency(Boost/Base)TOTAL CACHETDPPCIe 4.0 Linija MemorySupport
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 3995WX64/128Up to 4.2 / 2.7GHz288 MB280 W128Up to 2TB8 x ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 3975WX32/64Up to 4.2 / 3.5GHz144 MB280 W128Up to 2TB8 x ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 3955WX16/32Up to 4.3 / 3.9GHz72 MB280 W128Up to 2TB8 x ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 3945WX12/24Up to 4.3 / 4.0GHz70 MB280 W128Up to 2TB8 x ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM

Premda dosta slični svojim Threadripper „rođacima“, koji nemaju „PRO“ prefiks i „WX“ sufiks, novi procesori se razlikuju u odnosu na modele namenjene HEDT tržištu u nekoliko veoma bitnih stavki, koje čine značajnu razliku na tržištima kojma su namenjeni. Evo ukratko sumiranih svih razlika:

 3rd Gen AMD Ryzen™ Threadripper™AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO
Ciljno tržišteHardverski entuzijasti, video prosumeri, gameri-strimeriInženjeri, profesionalni produkcijski studiji, 
Core Count24, 32, 6412, 16, 32, 64
Memory Channels4 x DDR4-32008 x DDR4-3200
Tipovi RAM-aUDIMM sa ECC podrškomUDIMM, RDIMM, LRDIMM, 3DS DIMM sa ECC podrško
Maksimalni kapacitet RAM-a256 GB2048 GB
Broj PCIe 4.0 linija64128
Spreman za velike biznise AMD PRO tehnologije

Kao što se može primetiti u tabeli, uočljivo je da Threadripper PRO podržava dramatično veću količinu RAM-a i duplo više PCIe 4.0 linija. Takođe Threadripper PRO dolazi u ponudi sa modelima koji raspolažu sa 12 i 16 „Zen2“ jezgara, za sve one korisnike, koji koriste softverske pakete koji su licencirani po broju jezgara u radnoj stanici. Prisustvo 8-kanalnog memorijskog kontrolera znači mnogo veći memorijski protok za Threadripper PRO, što je od ključne važnosti za pojedine, visoko intenzivne zadatke.

Svakako se ne sme preskočiti činjenica da Threadripper PRO, baš kao i „PRO“ modeli Ryzen procesora za poslovne notebookove i desktopove, raspolaže AMD-ovim elitnim sigurnosnim tehnologijama, poput potpune enkripcije RAM-a, jednostavan menadžment na daljinu i ostalo.

 Takođe slično „PRO“ modelima za poslovne desktop računare, Threadripper PRO će biti dostupni samo velikim OEM-ovima i odabranim SI-ovima (Sistem Integratori), koji se bave proizvodnjom punokrvnih radnih stanica i raspolažu mogućnostima rigorozne sertifikacije i kontrole kvaliteta, kojima se maksimizuje potencijal Threadripper PRO procesora, kako po pitanju performansi, tako i po pitanju sigurnosti i pouzdanosti. Ne treba izgubiti iz vida da je „Workstation“ PC takva vrsta računara koja po definiciji mora biti u stanju da radi 24/7 stabilno i brzo, jer služi kao alat koji svom korisniku zarađuje novac, štedeći mu vreme svojim performansama i pouzdanošću. Sjajna ilustracija takve primene je u inženjerskim vodama, prilikom dizajniranja mašinskih delova za izradu na CNC mašinama ili u slučaju velikih produkcijskih studija koji kreiraju skupocene i vremenski zahtevne specijalne efekte za filmsku industriju.

Prvi i eksluzivni OEM koji je lansirao svoju radnu stanicu baziranu na Threadripper PRO procesoru jeste kompanija Lenovo, a workstation u pitanju je ThinkStation P620. Rob Herman, generalni menadžer workstion divizije u Lenovu, je ovim povodom istakao: „Naši kupci trebaju liderska i inovativna rešenja u radu sa najzahtevnijim aplikacijama. Koristeći AMD Threadripper PRO procesore u našoj najnovijoj radnoj stanici – ThinkStation P620, u mogućnosti smo ponuditi krajnjem korisniku rešenje za najkompleksnije modele primene, renderovanje fotorealističnih kreacija, ili analizu geo-seizmičkih podataka, istovrmeno obezbeđujući kreucijalnu sigurnost i mogućnosti nadogradnje i proširenja, garantujući bezbedno i efikasno korisničko iskustvo i dugoročnu isplativost.“

AMD očekuje da će se u budućem periodu i mnogi drugi OEM-ovi i SI-evi pridružiti Lenovou u ponudi sopstvenih rešenja na workstation tržištu, baziranih na Threadripper PROprocesorima.

Kompanija svakako ima razloga za ovakav optimizam i poverenje u svoje nove procesore iz jednostavnog i sasvim merljivog razloga, a to je da je AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 3995WX čak 27% brži u multithread zadacima u odnosu na najjače konkurencijsko Dual-CPU rešenje za radne stanice uz liderske performanse u 25 aplikacija iz profesionalnog segmenta, kao i u mnogobrojnim benchmarcima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here