AMD uvećava tržišni udeo prema najnovijem Mercury istraživanju

0
18
AMD

Istraživanje kompanije Mercury je u svom izveštaju za prvo tromesečje tekuće godine, pokazalo da je AMD dobio značajan udeo u prihodima od servera i klijenata vođen rastućom potražnjom za EPYC i Ryzen 8000 serijom procesora poslednje generacije.

  • Udeo prihoda servera je povećan za 5,2% naspram istog perioda prošle godine, odnosno 1,2% naspram prethodnog kvartala, na rekordnih 33% . Prodaja serverskih CPU-a je porasla u odnosu na prethodnu godinu podstaknuta rastom usvajanja preduzeća i proširenim primenama u oblaku.
  • Udeo prihoda klijenata porastao je za 3,8% naspram istog perioda prošle godine, odnosno 1% naspram prethodnog kvartala, na ukupno 16,3%, što je dovelo do skoro udvostručenja prodaje Ryzen mobilnih CPU-a u odnosu na prethodnu godinu.

AMD

Gledajući udeo u količinama, AMD je dobio i jedinični i prihodovni udeo, kako na godišnjem, tako i na kvartalnom nivou:  

  • Udeo serverske jedinice povećao se za 5,6% naspram istog perioda prošle godine, odnosno 0,5% naspram prethodnog kvartala.
  • Udeo klijentskih jedinica povećan je za 3,6% naspram istog perioda prošle godine, odnosno i 0,4% naspram prethodnog kvartala.
  • Udeo i desktop i mobilnih jedinica je porastao na godišnjem nivou, dok je udeo mobilnih jedinica opao za 1% kvartalno, uglavnom zbog pada isporuka za low-end računare.

Tabela

Više o kompaniji AMD možete saznati na ovom link-u

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here