AMD “Zen3” EPYC procesori pokreću najbrži nacionalni superkompjuter Singapura

0
133

AMD nastavlja da dobija velike super-računarske projekte od nacionalnog značaja. Nakon niza masivnih super-računarskin instalacija PetaFLOPS klase u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, kao i dva najmoćnija super-računara na planeti iz ExaFLOPS klase, koji će uskoro biti pušteni u rad u Sjedinjenim Državama, Nacionalni Super-računarski Centar Singapura se takođe odlučio za super-računar baziran na AMD EPYC procesorima iz treće generacije, poznatim pod kodnim imenom “Milan”.

Novi nacionalni super-računar Singapura će imati maksimalne performanse od 10 PetaFLOPS-a, što je čak osam puta brže od postojećeg superračunara u okviru Singapurskog Nacionalnog Super-računarskog centra! Zanimljivo je da je postojeći super-računar instaliran pre samo pet godina.

Novi singapurski super-računar će biti baziran na proverenoj Cray EX platformi kompanije Hewlett Pacard Enterprise (HPE) i biće vodeno hlađen. Pokretaće ga čak 900 AMD EPYC “Milan” procesora, baziranih na “Zen3” mikroarhitekturi. Puštanje u rad će biti sprovedeno u nekoliko faza, da bi se potpuna operativnost i maksimalne performanse postigle početkom 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here