Apple M2 čip stiže ove godine

0
112

Iako je Apple-ov M1 MacBook Pro predstavljen pre manje od šest meseci, izgleda da kompanija već radi na novoj generaciji laptopova koje će verovatno pokretati M2 čip. Naime, pojavile su se informacije da je Apple već ugovorio proizvodnju svog novog čipa. Spekuliše se da će to biti druga generacija kompanijskog in-house čipa – M2.

TSMC će proizvoditi čipove

Prema tim informacijama, nove čipove će proizvoditi tajvanska kompanija TSMC, a biće zasnovani na 4-nm procesu izrade. Da podsetimo, sadašnji M1 čipovi su zasnovani na 5-nm tehnologiji i sadrže 16 milijardi tranzistora, što je najveći broj tranzistora u nekom Apple-ovom čipu. „Pakovanje“ većeg broja tranzistora značilo bi više snage, pa prelazak na 4-nm proizvodni proces može da rezultuje značajnim povećanjem performansi. Navodno je razvoj 4-nm čipova brži od planiranog, pošto su neki raniji izveštaji najavljivali da bi oni mogli da se pojave tokom 2022. godine.

Poboljšanje performansi čipa biće dodatni „vetar u leđa“ kompaniji, čiji su se M1 čipovi već pokazali kao bolji izbor u MacBook Ari i MacBook Pro računarima. Oni su već doneli bolje performanse i veće brzine u odnosu na Windows laptop-ove i na prethodne generacije Apple-ovih laptopava zasnovanih na Intel-ovim čipovima. Očekuje se da će M2 čip biti predstavljen na tradicionalnom jesenjem Apple-ovom događaju, što bi bilo tačno godinu dana nakon predstavljanja M1 čipa.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here