Apple povećava napore u razvoju autonomnog vozila

0
435
Apple Car

Tehnološki gigant Apple povećava svoje napore u testiranju autonomnih vozila, pojačavajući svoj tim test vozača u 2024. godini, uprkos tome što je projekat Apple Car i dalje u mirovanju. Iako se projekat ne razvija kako se očekivalo, Apple izgleda odlučan da nastavi sa svojim ambicijama za samovozeće automobile.

Prošle godine Apple je privukao pažnju sastavljajući najveći tim testera autonomnih vozila ikada, premašujući broj od 200. Međutim, ubrzo nakon toga, kompanija je značajno smanjila svoje napore, ostavljajući mnoge u nedoumici o sudbini projekta Apple Car. Brzo premotajmo do 2024. godine, i Apple ponovo preduzima korake u areni autonomnih vozila.

Prema nedavnim izveštajima, Apple je povećao broj svojih test vozača na 162, što ukazuje na obnovljenu posvećenost usavršavanju tehnologije autonomne vožnje. Pored ovih vozača, kompanija se može pohvaliti flotom od 68 autonomnih vozila koja trenutno prolaze kroz rigorozna testiranja.

Vredi se podsetiti da je još 2022. godine bilo široko rasprostranjeno nagađanje da bi Apple mogao da izbaci svoje električno vozilo do 2026. godine. Uzbuđenje je bilo veliko i entuzijasti su s nestrpljenjem iščekivali bilo kakve novosti o automobilskim poduhvatima ekipe iz Kupertina. Međutim, kako smo ušli u jesen 2023. godine, ta se nada počela gasiti.

Apple Car

Poznati analitičar Ming-Chi Kuo bacio je hladnu vodu na uzbuđenje kada je predvideo da je projekat Apple Car naišao na prepreku, bez vidljivog datuma izdavanja.

Trka se nastavlja

Dakle, u kakvom je trenutno stanju kompanija iz Kupertina u trci za supremaciju autonomnih vozila? Iako je kompanija privremeno smanjila svoje testiranje, jasno je da još nije spremna da odustane. Sa 162 test vozača i 68 autonomnih vozila na putu, najveći tehnološki gigant ostaje igrač u ovoj igri visokih uloga.

Međutim, bitno je staviti Apple-ove napore u perspektivu poredeći ih sa konkurencijom. Tehnološke kompanije i tradicionalni proizvođači automobila uložili su milijarde u istraživanje i razvoj autonomnih vozila. Tesla, sa svojim sistemom Autopilot, bio je na čelu ove tehnologije, iako ne bez svojih kontroverzi i prepreka.

Kompanije poput Alphabetovog Waymo-a i General Motors’ Cruise takođe su napravile značajne korake u areni autonomnih vozila, sa opsežnim programima testiranja i različitim rezultatima – podsećamo na GM-ov Cruise koji je gotovo propao. Čak i tradicionalni proizvođači automobila poput Forda i BMW-a ušli su u arenu, ciljajući da u narednim godinama donesu samovozeće automobile masama.

Izvor vesti: IT Network

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here