ASUS predstavio prvi mini-LED monitor – cena astronomska

0
136

ASUS se diči prvim “mini-LED gejming monitorom na svetu”, i ima puno dobrih razloga za to. Ukoliko pak mislite da ćete brzo doći do najnaprednijeg monitora na svetu, razmislite još jednom – njegova cena će iznositi oko 3000 dolara!

Vrhunske performanse

Specifikacije i karakteristike novog Asus ROG Swift PG32UQX su impresivne. ASUS čak insistira na izrazu “4K endgame”, koji sugeriše da ništa bolje nije moguće napraviti, niti će biti moguće. Mini LED je upravo to – koristi LE diode manjih dimenzija u odnosu na tradicionalne ekrane kako bi još bolje i kvalitetnije osvetlio razne zone ekrana, doneo bolji kontrast i više nivoe osvetljenja. Cilj je ponuditi OLED kvalitet slike bez mana koje su tipične za OLED ekrane.

U konkretnom slučaju, monitor je u stanju da ponudi osvetljenje od 1400 nita u HDR sadržajima, odnosno 500 nita u standardnim sadržajima. Naravno, za ovo će vam trebati i odgovarajući monitor. PG32UQX nudi sistem lokalnog zatamnjivanja (FALD) sa1,152 nezavisne LED zone, umesto tzv. “edge osvetljenja”. FALD rezultuje boljim i dubljim nivoom prikaza crne boje i daleko uniformnijim prikazom. Naravno, monitor donosi 4K rezoluciju (3820 × 2160 piksela) u kombinaciji s osvežavanjem od 144 Hz. Takođe, podržava G-Sync Ultimate za sinhronizaciju prikaza i osvežavanja.

ASUS PG32UQX koristi quantum dot tehnologiju i pokriva 98 procenata DCI-P3 opsega boja, odnosno 160 odsto sRGB opsega boja. Ovo sugeriše da će monitor biti prilično pogodan i za profesionalnu upotrebu, a ne samo za igranje, te da bi njegove karakteristike mogli ceniti profesionalci u sferama digitalne fotografije i video editovanja.

Opcije konektivnosti se sastoje od tri HDMI 2.0 porta, jednog DisplayPort 1.4 konektora s podrškom za Display Stream Compression (DSC), kao i 3.5-mm audio konektora, dva USB 3.1 porta i jednog USB 2.0 porta. Postoje i neke jedinstvene karakteristike, poput slota na vrhu monitora koji je spreman da prihvati web kameru, te USB 2.0 portom koji je pogodno smešten tik pored. Na dnu je ugrađen OLED displej, koji služi da donese pomoćne informacije, kao što su temperature sistema, naponi, brzine ventilatora, radne frekvencije i tako dalje.

Jedina mana? HDMI 2.0 (DisplayPort je 1.4 verzije) umesto HDMI 2.1, što može dosta značiti mnogima. Ne samo da je reč o značajnom unapređenju, s propusnom moći od nekompresovanih 48 Gbps umesto 18 Gbps i 128 Gbps sa kompresijom, već i s podrškom za mnoge stavke kao što su auto low latency režim rada, dinamički HDR i podrška za najnovije mogućnosti tek izašle generacije konzola.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here