Blokada Sueckog kanala: Kada se zaglavi najfrekventniji globalni morski koridor

0
115

Preko 150 brodova ostalo je zaglavljeno ispred Sueckog kanala zbog blokiranja prolaza “MV Ever Given”, gigantskog broda natovarenog sa 200.000 tona, dugačkog 400 metara koji je u tom trenutku nosio 20.000 kontejnera. Brod se zbog jakih bočnih vetrova delimično nasukao, ali na način da je u potpunosti blokirao ovaj, verovatno najbitniji, globalni tranzitni koridor. 

Blokada Sueckog kanala već je počela da izaziva ogromne zaostatke u globalnim lancima snabdevanja. Deset posto svetske trgovine kreće se kroz Suecki kanal, tako da ova nezgoda ima veliki uticaj na pomorski transport. Pored toga, doći će do značajnih nuspojava: Kada se „Ever given“ ukloni s puta i brodovi ponovo počnu da prolaze, možemo očekivati masovne gužve u evropskim lukama. To će posledično dovesti do kašnjenja u protoku opreme nazad u Aziju i stoga će imati posledice na dostupnost kontejnera itd.

„Nekoliko prevoznika je sada počelo da preusmerava svoje pošiljke oko Afrike, preko Rta dobre nade, što će dovesti do toga da se tranzitna vremena produže za oko 7 do 9 dana. Da bismo našim kupcima pomogli da efikasnije planiraju svoje lance snabdevanja, nudimo potpunu vidljivost pošiljaka pomoću našeg inteligentnog Sistema za praćenje kontejnera. Na ovaj način oni mogu tačno da vide gde su njihovi kontejneri i brzo reaguju u prilagođavanju svojih lanaca snabdevanja“ kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija.

“Zbog očekivanih zagušenja luka u Evropi, očekujemo više interesovaja za avionski i železnički transport u narednim nedeljama. Železnički prevoz robe je stabilna opcija sa vremenom tranzita koji je do 50% brži od pomorskog i 60% isplativiji od avionskog prevoza. Za izuzetno hitne pošiljke, tu su usluge nedeljnog čarter leta iz Kine i Hong Konga do srednje Evrope kako bi korisnici mogli da ispune i najstrože rokove.” kaže Đekić i dodaje da pažljivo prate događaje i da su često smo u kontaktu sa brodskim prevoznicima, kao i kupcima kako bi ih obaveštavali o najnovijim dešavanjima.

Ovom tranzitnom rutom u Srbiju stiže roba široke potrošnje poput nameštaja, igračaka i prehrambene robe sa dužim rokom trajanja.

U ovom trenutku niko ne može pouzdano da tvrdi koliko će biti potrebno da se uspostavi normalan protok preko Sueckog kanala, ali je sigurno da će se situacija odraziti na deo svetske ekonomije imajući u vidu da brojne industrije snabdevaju svoju proizvodnju robom koja stiže ovom rutom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here