DevOps – evolucija u načinu rada IT sektora u kompanijama

0
340

DevOps predstavlja kombinaciju kulture, procesa i alata koja za cilj ima bržu, pouzdaniju i bezbedniju isporuku softvera krajnjim korisnicima. U srži DevOps-a je automatizacija, bilo da je u pitanju upravljanje infrastrukturom i aplikativnom platformom, ili proces testiranja, build-ovanja i isporuke novih verzija softvera. Uspešna DevOps praksa podrazumeva znanja i tehnologije koje se nalaze “negde između” oblasti rada tradicionalnih Development i Operations timova. 

Upravo zato, DevOps treba da predstavlja razbijanje tradicionalnih Dev i Ops silosa i približavanje ovih timova između kojih obično postoji visok zid nerazumevanja i konfuzije. Suštinu DevOps-a predstavlja komunikacija i spremnost za izlazak iz sopstvene zone komfora. Međutim, organizacije u nastojanju da implementiraju DevOps često greše u pristupu, a iskustvo je pokazalo da postoji mnogo više pogrešnih načina na koje je moguće uvesti DevOps prakse, a svega par ispravnih.

DevOps ne treba da predstavlja novi silos u organizacionoj šemi, ali ni sporednu funkciju u okviru postojećih timova – teme na kojima DevOps pokret insistira poput bezbednosti, vidljivosti i pouzdanosti su isuviše važne da bi se developeri ili administratori njima bavili samo delom svog vremena. Uspešna DevOps kultura živi upravo u zoni preseka ekspertize Dev i Ops timova i njihovoj bliskoj komunikaciji i saradnji ka ostvarivanju zajedničkog cilja.

Fokus DevOps-a se konstantno pomera na gore – bliže aplikacijama a dalje od infrastrukture koja ih pokreće, ali ne treba potcenjivati važnost Operations komponente ni u današnjem vremenu javnog cloud-a i Kubernetes-a koji kompleksnost naizgled eliminišu, a u realnosti samo premeštaju u druge slojeve tehnološkog steka. Pažnja je danas dodatno usmerena na dve krajnje tačke u procesu razvoju softvera: developera, sa ciljem što ranijeg detektovanja grešaka, loših praksi i bezbednosnih propusta, i krajnjeg korisnika, da bi se što brže i preciznije došlo do odgovora na pitanja kako softver radi i koliko je pouzdan iz perspektive korisnika. 

Kompanija Coming poseduje višegodišnju ekspertizu u uvođenju DevOps procesa i praksi, kako interno, pružajući podršku development timu koji je delom produkt a delom servisno orijentisan, tako i eksterno, radeći na projektima sa korisnicima iz različitih segmenata industrije. Neke od specijalnosti ove kompanije su CI/CD procesi i GitOps, cloud-native aplikacije i Kubernetes, infrastruktura kao kod i monitoring performansi aplikacija. Više puta ova kompanija je potvrdila u praksi da kada je DevOps postavljen predstavlja značajan pokretač biznisa. Isti Coming koristi da kompanijama i development timovima ponudi model eksternog DevOps-a kao usluge (DevOpsaaS), bilo kao trajno ili prelazno rešenje ka izgradnji sopstvene DevOps ekspertize.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here