Film: Napoleon osvaja domaće bioskope!

0
389
Napoleon

Najiščekivaniji istorijski spektakl „Napoleon” proslavljenog reditelja Ridlija Skota počeo je sa prikazivanjem u bioskopima širom zemlje! Maestralno ostvarenje detaljno prikazuje uspone i padove legendarnog francuskog državnika Napoleona Bonaparte.

Oskarovac Hoakin Finiks igra ulogu Napoleona, istorijske ličnosti koja je podjednako i poštovana i kritikovana u Francuskoj. U filmu je prikazan kao nemilosrdni vojni taktičar sa mekšom, ranjivom stranom, koju je Ridli Skot prikazao kroz odnos sa prvom ženom – Žozefinom de Boarne (Vanesa Kirbi).

Uloge u filmu ostvarili su pored Finiksa (Gladijator, Znakovi, Walk the Line, Her, Joker) i Kirbijeve (filmski serijali Nemoguća misija, Brzi i žestoki, serija Kruna), Rupert Everet, Tahar Rahim, Ludivin Sagnier i mnogi drugi. Scenario potpisuje Dejvid Skarpa.

Ridli Skot uspeo je da na velikom platnu dočara vojne i političke Napoleonove taktike, kao i šest velikih bitaka, koje su bile ključne za Napoleonovu vladavinu. Većina ratnih scena snimana je u Velikoj Britaniji, a samo jedna na Malti gde je ekranizovana Napoleonova prva pobeda – osvajanje Tulona 1793. godine.

Nije nimalo čudna fascinacija likom i delom Napoleona budući da su se oko njegove ličnosti razvile brojne fascinantne priče. Razni zapisi postoje, međutim, niko ne može da ih potvrdi ili porekne, već se oko njega uvek pokreće rasprava – da li je Napoleon Bonaparta bio vizionarski genije ili brutalni tiranin? Jednu stvar niko ne može da porekne – Napoleon je imao veliki uticaj na istoriju Evrope!

Ove jeseni pogledajte u bioskopima kako Hoakin Finiks u ulozi Napoleona drži svet u šaci!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here