Film – The Duke – stigao u domaće bioskope!

0
115

Kempton Banton, šezdesetogodišnji taksista, 1961. godine ukrao je Gojin portret „Vojvoda od Velingtona“ iz Nacionalne galerije u Londonu. Bila je to prva (i ostala jedina) krađa u istoriji Galerije. Film „Vojvoda“ (The Duke) je premijerno prikazan na venecijanskom Bijenalu 2020. godine, od danas je na velikom platnu širom zemlje.
Kempton je poslao poruke za otkup u kojima je rekao da će vratiti sliku pod uslovom da vlada više ulaže u brigu o starima – dugo je vodio kampanju da penzioneri dobiju besplatnu televiziju.Ono što se potom dogodilo postalo je legenda.

Samo pedeset godina kasnije obelodanila se cela priča – Kempton je spleteo mrežu laži. Jedina istina je bila da je bio dobar čovek, rešen da promeni svet i spase svoj brak – kako je i zašto koristio vojvodu , to postaje divna i osnažujuća priča protkana britkim britanskim humorom.

U ulozi dobroćudnog prevaranta, Kemptona Bantona, obreo se Džim Broudbent (Igra prestola, Hari Poter saga) za koga mnogi kritičari kažu da mu je uloga Vojvode, zapravo najbolja uloga u karijeri, dok njegovu suprugu igra oskarovka Helen Miren (Kraljica, Brzi i besni), diva britanskog glumišta. Pored njih pojavljuje se i Metju Gud (The King’s Man: Početak, Igra kodova) u ulozi sudije.

Ovu biografsku, komičnu dramu, film „Vojvoda“ od danas možete pogledati u bioskopima širom zemlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here