Generacija Z najviše veruje YouTube-u

0
357
YouTube

Društvene platforme niču kao pečurke posle kiše, neke postanu uspešne, neke ne, neke ne ugledaju ni svetlost dana, dok manji broj njih prosto eksplodira. Ipak, nijedan društveni medij nema tako veliku posećenost i moć kao YouTube, bar među takozvanom Gen Z generacijom.

Business Insider je u saradnji sa YouGov-om uradio/sproveo anketu u USA sa/na više od 1800 amerikanaca različitih generacija. Ček više od 600 ispitanika pripadalo je Gen Z generaciji, odnosno osobama rođenim između 1997 godine i 2012 godine. Jedno od ključnih pitanja je bilo – Koji društveni medij najviše vole i prate, kao i kom društvenom mediju najviše veruju? Pogađate, odgovor je bio – Youtube. Konkretno čak 59% ispitanika iz Gen Z grupacije smatra YouTube veoma pouzdanim izvorom informacija, dok oko 28% procenata isti smatra nepouzdanim.

Na drugom mestu je Instagram, koji se pokazao pomalo polarizujućim: 40% Gen Z populacije je glasalo za visoku pouzdanost ovog društvenog medija — ali takođe i 45% za nepouzdanost. (Među ispitanicima, 15% je reklo da su neodlučni).

Platforma koja je imala najveći procenat ljudi koji su je smatrali nepouzdanom? Facebook, sa 60% odraslih iz Gen Z generacije koji su ga nazvali pomalo ili veoma nepouzdanim. Samo 28% Gen Z osoba ovaj društveni medij smatra pouzdanim.

TikTok je bio blizu Facebooka, sa 57% ispitanika koji su ga smatrali nepouzdanim. Ipak, prošao je malo bolje na skali pouzdanosti, sa 30% kod Gen Z populacije koja je rekla da je TikTok pomalo ili veoma pouzdan.

Gen Z_YT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here