Hertz naručio 100,000 Tesla automobila

0
113

Hertz je naručio 100.000 Tesla EV i ima planove da ih iznajmi na glavnim američkim tržištima i delovima Evrope počevši od novembra. To je najveća narudžbinu električnih vozila svih vremena.

Hertz planira izdradnju voznog parka za električne automobile

Prema izveštaju, porudžbina je navodno vredna 4,2 milijarde dolara. To predstavlja oko 1/10 onoga što Tesla trenutno može da proizvede godišnje, što bi verovatno omogućilo Hertz-u da blokira druge kompanije koje žele da iznajme Tesla modele EV. Hertz korisnici će imati pristup Teslinoj mreži superpunjača, a Hertz navodno gradi sopstvenu infrastrukturu za punjenje. Kompanija takođe planira da da izgradi vozni park sa električnim automobilima vrednog pola miliona dolara.

To je prilično oštar preokret za Hertz, s obzirom na to da je bankrotirao 2020. i da se pojavio tek u junu ove godine. Od stečaja ga je spasila firma Knighthead Capital Management koja ga je kupila za 6 milijardi dolara. Međutim, nakon velikog preokreta na tržištu, vrednost Hertz-a trenutno se procenjuje na 11,6 milijardi dolara. Vest je velika za Teslu i industriju električnih vozila uopšte, pokazujući da prodaja električnih vozila u Evropi nastavlja da raste.

Ipak, automobilski sektor u celini je pao u Evropi i drugde zbog globalnog nedostatka čipova. Renault je nedavno rekao da će ove godine proizvesti 300.000 vozila manje zbog globalne nestašice čipova. Sve veća popularnost električnih vozila je ohrabrujuća, ali prodaja još nije dovoljno jaka da nadoknadi veliki pad koji se vidi u drugim segmentima.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here