HomePod mini druge generacije – šta možemo očekivati?

0
385
HomePod mini

Apple-ov HomePod mini će u oktobru napuniti tri godine od svog pojavljivanja, što dovodi do pitanja šta kompanija iz Kupertina sve sprema za svoje jeftine pametne zvučnike u budućnosti. U nastavku teksta sledi sve što znamo do sada o budućem HomePod mini zvučniku na osnovu glasina.

Prvi HomePod mini‌ je predstavljen u oktobru 2020. godine na Apple-ovom iPhone 12 događaju. Manje od pola godine kasnije, Apple je ukinuo originalni HomePod iz ponude, ostavljajući ‌HomePod mini‌ kao jedini pametni zvučnik ove kompanije i to sve do početka ove godine kada je ponovo pokrenuo prodaju HomePod zvučnika u punoj veličini.

Novouvedeni ‌HomePod‌ nudi veliki broj funkcija koje su ranije bile ekskluzivne samo za ‌HomePod mini‌, uključujući čip Apple Watch S-serije, U1 ultra širokopojasni čip, senzor temperature i vlažnosti i veću površinu dodira sa pozadinskim osvetljenjem koje osvetljava zvučnik od ivice do ivice.

HomePod mini‌ druge generacije – nagađanja

Mark Gurman prvi je istakao da Apple radi na drugoj generaciji HomePod mini zvučnika u avgustu prošle godine. Gurman je tada izrazio skepticizam o tome šta bi novi ‌HomePod mini‌ zvučnik mogao da ponudi pošto „najnoviji ‌HomePod‌ ne uključuje nijednu značajnu novu funkciju koja već nije implementirana u mini model koji košta svega $99.“

U februaru je Apple analitičar Ming-Chi Kuo izjavio da će Apple početi masovne isporuke druge generacije „HomePod mini‌ zvučnika u drugoj polovini 2024 godine.“

Druga generacija ‌HomePod mini‌ zvučnika bi mogla da donese iskustvo Handoff sa nižim kašnjenjem, poboljšani zvuk i bolje mikrofone, kao i S7, S8, S9 ili S10 čip. Mnogi Siri zahtevi se obrađuju lokalno, što znači da bi odziv mogao imati koristi od poboljšanog čipa. Novi ‌HomePod mini‌ bi takođe mogao da dobije podršku za Wi-Fi 6E standard povezivanja.

HomePod mini‌ je trenutno baziran na S5 čipu iz Apple Watch serije 5 i prve generacije Apple Watch SE satova. Krajem 2024. godne će verovatno biti predstavljen Apple Watch Series 10 i S10 čip, tako da bi to mogao biti najnapredniji čip koji bi Apple mogao da pruži ovom uređaju (eventualno).

Hardverski bolji

HomePod‌ iz 2023. se bazira na S7 čipu, a isti čip je korišćen u Apple Watch Seriji 7 iz 2021 godine. Uprkos uvođenju S8 čipa krajem 2022. u Apple Watch Series 8 i Apple Watch Ultra, druga generacija ‌Apple Watch S7‌ satova koristi S7 čip. Ovo sugeriše da nije sigurno da će Apple koristiti svoj najnoviji čip S-serije u drugoj generaciji ‌HomePod mini‌ zvučnika.

Čipovi S6, S7 i S8 su u osnovi isti i bazirani su na A13 Bionic čipu. Sa druge strane, očekuje se da će S9 čip biti zasnovan na A15 Bionic čipu, što će dovesti do velikih poboljšanja performansi i efikasnosti. S6, S7 ili S8 čip bi bio značajna nadogradnja za ‌HomePod mini‌, ali bi S9 ili S10 čip mogao ponuditi još značajnija poboljšanja performansi.

Takođe se čini vrlo verovatnim da će novi ‌HomePod mini‌ doći u osveženom izboru opcija boja. Trenutni uređaj je dostupan u svemirsko sivoj, plavoj, žutoj, beloj i narandžastoj boji. Sa ponovo uvedenim ‌HomePod zvučnikom‌ u punoj veličini, Apple je zamenio Space Grey za Midnight, tako da se sličan prekidač čini izvesnim i za novi ‌HomePod mini‌.

Moguće je da bi Apple mogao da sačeka da predstavi novi ‌HomePod mini‌ do prezentacije treće generacije ‌HomePod zvučnika‌ pune veličine, posebno ako isti uključuje brojne nove funkcije. Apple razvija ažuriranu verziju ‌HomePod‌-a koji će imati ekran od 7 inča, bar prema ‌Ming-Chi Kuo priči‌. Očekuje se da će ‌HomePod‌ sa ekranom od 7 inča izaći najranije sledeće godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here