Huawei rangiran kao treći najcenjeniji brend tehnike i uređaja širom sveta prema Brand Finance izveštaju za 2022. godinu

0
141

Brand Finance, vodeća svetska konsultantska kuća za procenu vrednosti brendova, svake godine testira 5000 najvećih svetskih brendova u 29 sektora i u 36 zemalja. U izveštaju Brand Finance Electronics & Appliances 50-2022 objavljenom u martu, Huawei se visoko rangirao u kategoriji najvrednijih i najboljih brendova, zadržavši svoju vodeću poziciju iz prošle godine.

Huawei je ostao na poziciji jednog od najvrednijih brendova tehnike na svetu sa povećanjem vrednosti brenda od 29% u odnosu na prethodnu godinu, što iznosi 71,2 milijarde dolara, a što je brendu dalo treću poziciju u svetu. Nakon promena tržišnih uslova i poremećaja u lancu snabdevanja uzrokovanih pandemijom COVID-19, premium brendovi se oporavljaju.

Huawei je takođe visoko rangiran u kategoriji najboljih brendova tehnologije i uređaja sa indeksom snage brenda (BSI) ocenjenom sa 82 od 100, kao i ocenom brenda AAA-. Stručnjaci za Brand Finance ističu da, iako su infrastruktura i poslovanje kompanije Huawei koje je usmereno na potrošače teško pogođeni sankcijama nekih zapadnih vlada – kompanija je odreagovala snažnim povećanjem ulaganja u domaće tehnološke kompanije, kao i istraživačkim i razvojnim aktivnostima. Kompanija je takođe zabeležila rast u poslovanju bežičnih telekomunikacija zahvaljujući intenzivnim uvođenjem 5G mreže u Kinu, Evropu, Bliski Istok i Afriku. Štaviše, brend jača svoje softverske temelje ulaganjem u operativne sisteme kao što su HarmonyOS i EulerOS, kako bi potrošačima pružio potpunije iskustvo brenda i na taj način ga dodatno osnažio. 

Huawei je objavio i svoj godišnji izveštaj za 2021. godinu, objavljujući da je kompanija održavala uspešno poslovanje tokom protekle godine. Prema izveštaju, Huawei je ostvario prihod od 636,8 milijardi CNY u 2021. godini i 113,7 milijardi CNY u neto dobiti, što je povećanje od 75,9% u odnosu na prethodnu godinu. Rashodi kompanije u oblasti istraživanja i razvoja dostigli su 142,7 milijardi CNY u 2021. godini, što predstavlja 22,4% njenog ukupnog prihoda, a ukupni kompanijski rashodi za istraživanje i razvoj u proteklih 10 godina dostigli su preko 845 milijardi CNY. Idući napred, kompanija planira kontinuirano povećavati ulaganja u istraživanje i razvoj. Poslovanje ka potrošačima usmereno je na želje i potrebe potrošača, dalje izgrađujući globalni ekosistem za eru koja je optimalizovana tako da povezuje različite oblasti, kao deo kompanijske strategije za praktičan život potrošačima širom sveta. Ovo poslovanje je ostvarilo prihod od 243,4 milijarde CNY u 2021. i nastavio je beležiti stabilan rast prodaje pametnih nosivih uređaja, pametnih ekrana, bežičnih radio (TWS) slušalica. Konkretno, segmenti pametnih satova i pametnih ekrana su zabeležili rast od 30% u odnosu na prethodnu godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here