Istraživanje pokazalo da Twitter favorizuje ideje konzervativaca

0
127

Objava na Twitter-ovom blogu otkriva da Twitter-ov algoritam češće promoviše desničarske sadržaje, ali razlozi za to ostaju nejasni. Tokom studije, Twitter je pregledao milione tvitova objavljenih u periodu od 1. aprila do 15. avgusta 2020. godine.

Politički sukobi sve češće su viralni na Twitter-u i drugim platformama

Navedeni tvitovi su sa vesti i odabranih medija u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Španiji, Velikoj Britaniji i SAD-u. U svim proučavanim zemljama, osim u Nemačkoj, Twitter je otkrio da desničarski nalozi dobijaju više algoritamskog pojačanja od političke levice. Twitter kaže da ne zna zašto podaci sugerišu da njegov algoritam favorizuje sadržaj koji je konzervativan, napominjući da je to teško pitanje jer je proizvod interakcije između ljudi i platforme.

Međutim, Steve Rathje koji proučava društvene medije, objavio je rezultate svog istraživanja koji objašnjavaju kako je veća verovatnoća da će sadržaj koji izaziva podele o političkim grupama postati viralan. U svojoj studiji, Rathje otkriva trend da negativni postovi o političkim grupama imaju tendenciju da dobiju mnogo više angažovanja na Facebook-u i Twitter-u. Platforma već neko vreme pokušava da promeni način na koji tvitujemo. U 2020. godini, Twitter je počeo da testira funkciju koja upozorava korisnike kada se spremaju da objave nepristojan odgovor. To su pokazatelji da je Twitter upoznat sa problemima sa maltretiranjem i govorom mržnje na platformi.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here