Kako rešiti ozbiljne poslovne probleme na mikro nivou?

0
192

LEAN 5S alat je pravo rešenje za kompleksne mikro poslovne probleme

Uređenost jedne kompanije i na makro i na mikro nivou predstavlja temelj uspeha. Još ako sve između makro i mikro sistema funkcioniše sinhronizovano i fluidno, većinu ciljeva postavljenih od strane kompanije je moguće dostići bez mnogo napora – poručuju iz domaće kompanije Tecor Consulting. Međutim, najčešće nije tako, a situacija na terenu u većini naših i regionalnih preduzeća pokazuje apsolutno odustvo kordinisanosti i od strane radnika i od strane menadžera. Tu na snagu stupa LEAN 5S alat. 

Zamislite vatrogasnu ekipu koja ne fukcioniše po 5S principima i koja dolazi da gasi požar, a ne zna gde im šta stoji. Koliko bi im trebalo da se pripreme za gašenje požara? Zamislite zamenu pneumatika na F1 bolidu. Kada svaki alat, svaki čovek, svaki položaj i pokret pojedinca ne bi bio precizno definisan koliko bi im trebalo za zamene pneumatike? Lako bi moglo da dođe do totalnog haosa, zar ne?!

LEAN 5S alat potiče iz Japana i široko je prihvaćen u svim granama industrije. Pomoću ovog alata se reorganizuje radno okruženje i unapređuje efikasnost prvenstveno na mikro nivou. Ukratko, može se reći da je to postupak uređivanja radnih mesta kojim se postiže njihovo optimalno prilagođavanje procesima i ta radna mesta vremenom dostižu najviši nivo organizovanosti procesa rada.

Naziv je dobila od početnih slova japanskih pojmova koji označavaju svaki od koraka, a sa pravom je nazivaju temelj Lean-a jer bez urednosti i uređenosti radnog mesta prosto ne možemo videti pribleme koji su veći. 5S Implementacija se sprovodi korak po korak i tek kada smo zadovoljni rezultatima jednog koraka prelazimo na sledeći.

Šta to sve čini 5S alat:

1S (SEIRI) – SORTIRATI – Prvo od 5S predstavlja uklanjanje nepotrebnih stvari i sprečavanje njihovog nagomilavanja. Zapravo sve ono što se ne koristi periodično na radnom mestu tu ne treba ni da stoji. 

2S (SEITON) – SREDITI – Drugo od 5S doslovno znači – mesto za sve i sve na svom mestu. Odnosno, definisanje pozicije za svaki predmet sa ciljem da se spreči nered, gubitak vremena i obezbedi dostupnost svakom potrebnom predmetu.

3S (SEISOU) – SIJATI – Treće S je ništa drugo do kompletnog čišćenja i održavanja radnog mesta i mašina sa ciljem lakšeg uočavanja kvarova, kako bi se sprečio njihov nastanak i unapredili uslovi za bezbednost i zdravlje na radu.

4S (SEIKETSU) – STANDARDIZOVATI – Četvrto S predstavlja standardizacija korišćenja najbolje prakse i održavanja urednosti radnog prostora. Svaka metoda, da bi dala prave efekte, mora imati standardizovane procese i procedure rada.

5S (SHITSUKE) – STABILIZOVATI – Peto S je držanje visokog nivoa discipline, koji važi za sve zaposlene u kompaniji. Održavanje poboljšanja predstavlja ključ za uspešnu primenu lean & kaizen filozofije.

Benefiti primene 5S metode:

– olakšava se pronalaženje, korišćenje i odlaganje alata i materijala,

– smanjuje se vreme potrebno da se pronađe potrebni predmet,

– smanjuju se zalihe i troškovi,

– radno okruženje postaje ergonomski prilagođeno,

– povećava se bezbednost radnog okruženja,

– lakše se otkrivaju grešake, kako na proizvodima, tako i na mašinama, alatima i sirovinama,

– prostor postaje privlačniji, uliva sigurnost i povećava zadovoljstvo zaposlenih, ali i partnera u slučaju posete,

– poboljšava se efikasnost i smanjuje verovatnoća javljanja nezgoda i nepravilnosti u radu,

– podstiču se zaposleni da stalno unapređuju trenutno stanje,

– povećava se posvećenost primeni kaizena od strane svih zaposlenih…

LEAN 5S alat kao osnova kompletne LEAN filozofije je neophodan svakom poslovnom okruženju, bilo ono malo, srednje ili veliko. Bez njegove implementacije kompanija lako može da dođe u situaciju haotičnog rešavanja problema klijenata i brojnih propusta na npr. proizvodnim trakama, što za posledicu može da ima gubitak značajnih finansijskih sredstava i otežano rešavanje problema. Zato je važno ozbiljno razumeti i sprovesti svaki deo LEAN 5S alata. – izjavio je Nikola Marjanović ispred kompanije Tecor Consulting, vodećeg LEAN inplementatora u Srbiji i regonu. 

Više o LEAN 5S alatu, kao i kompaniji Tecor Consulting možete saznati na ovom link-u

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here