MI5 upozorava na špijune na LinkedIn-u

0
191

Prema podacima MI5-a, najmanje 10,000 državljana Velike Britanije u proteklih pet godina je imalo kontakt sa lažnim profilima na profesionalnoj mreži LinkedIn. MI5 upozorava korisnike da se iza mnogih lažnih profila kriju strani špijuni koji ciljaju one koji imaju pristup osetljivim informacijama.

Najugroženiji korisnici zaposleni u vladinom sektoru

Brojka od preko 10,000 uključuje osobe u gotovo svim vladinim sektorima, kao i najvažnijim industrijama, kojima se mogu ponuditi poslovne i putne mogućnosti koje bi mogle dovesti do pokušaja njihovog regrutovanja za pružanje poverljivih informacija. Iz MI5-a navode da niko nije imun kada se neko preko društvenih mreža izmanipuliše kako bi počinio nezakonite radnje. Centar za zaštitu nacionalne infrastrukture vodi kampanju gde se od vladinih zaposlenih traži da: prepoznaju lažne profile, shvate potencijalnu pretnju, prijave sumnjive profile menadžeru za bezbednost i uklone iste.

Mnogi od zaposlenih od početka pandemije rade na daljinu i moraju više vremena provesti kod kuće na ličnim uređajima. Kao rezultat, zaposleni u vladinom sektoru postali su dodatno ugroženi zbog zlonamernih pristupa neprijateljskih službi bezbednosti i kriminalnih organizacija na društvenim mrežama. Tako je bivši oficir CIA-e Kevin Mallory osuđen je na 20 godina zatvora, nakon što je optužen za odavanje tajni Kini preko društvene mreže LinkedIn.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here