Microsoft uklanja iz atmosfere sav ugljen-dioksid koji je emitovao od svog osnivanja

0
314

Svet se suočava sa gorućim problemom koji u atmosferi stvara pokrivač gasa koji zadržava toplotu i menja svetsku klimu. Temperatura planete je već porasla za 1 stepen celzijusa i ukoliko se ovaj trend nastavi, posledice bi mogle biti katastrofalne.  

Prema zvaničnim podacima, čovečanstvo svake godine ispusti u atmosferu više od 50 milijardi metričkih tona dodatnih gasova sa efektom staklene bašte. Ovo nije problem koji traje nekoliko godina ili čak decenija, jer jednom kada višak ugljenika uđe u atmosferu, potrebno je i više hiljada godina da se rasturi. Svetski stručnjaci za klimu slažu se da se moraju preduzeti hitne mere kako bi se smanjile štetne emisije, odnosno dostigla „neto nula“ emisija, što znači da čovečanstvo mora ukloniti onoliko ugljen-dioksida koliko ga emituje svake godine.  

Zbog toga je Microsoft nedavno predstavio revolucionarni plan za smanjenje i uklanjanje svog ugljeničnog otiska, koji podrazumeva da će kompanije do 2030. godine biti negativna na ugljen-dioksid, a do 2050. godine Microsoft će ukloniti iz okruženja sav ugljen-dioksid koji je emitovao od svog osnivanja 1975. godine. 

Kompanija ulaže milijardu dolara za ubrzavanje globalnog razvoja tehnologija za smanjenje i uklanjanje ugljen dioksida, dok istovremeno pokreće inicijativu za korišćenje Microsoft tehnologija, kako bi pomogla svojim kupcima i dobavljačima širom sveta da smanje sopstvene negativne uticaje na atmosferu i životno okruženje. 

Kao i većina „karbon neutralnih“ kompanija, Microsoft je do sada bio posvećen izbegavanju emisija štetnih gasova, odnosno uklanjaju onoliko ugljen-dioksida koliko kompanija proizvede. Kompanija sada ide korak dalje i do 2030. godine postaće „ugljen-dioksid negativna“, što znači da će iz atmosfere ukloniti više ugljen-dioksida nego što godišnje proizvede, dok će do 2050. ukloniti količinu ekvivalentnu ukupnoj količini emisije za proteklih 45 godina. Deo ovih napora sprovešće se kroz tehnologije negativnih emisija, pošumljavanje, sekvestraciju ugljenika u tlu, kao i njegovu hvatanje i skladištenje. Do 2025. godine Microsoft će se stoprocentno snabdevati obnovljivom energijom, dok će do 2030. godine biti sprovedena elektrifikacija globalne flote vozila za operativne procese. Pored internih napora da smanji sopstveni otisak, Microsoft svojim kupcima nudi brojne alate koji će im pomoći u održivom poslovanju. Lanisiran je kalkulator održivosti koji analizira procenjene emisije i pomaže korisnicima da prate uticaj ugljen-dioksida u svojim cloud okruženjima, kao i niz drugih rešenja koja imaju za cilj rešavanje problema koje ima ključan značaj za svakog pojedinca na planeti i generacije koje dolaze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here