Najveći proizvođač visokointegrisanih čipova na svetu je prešao na AMD EPYC procesore

0
151

TSMC, vodeća fabrika najnaprednijih procesora na svetu, kao što su Apple M1, AMD Ryzen i EPYC, odnosno Qualcomm Snapdragon 888, objavila je da je unapredila svoju proizvodnju sa serverima koje pokreću AMD EPYC procesori, kako bi izašla u susret sve većim zahtevima svojih klijenata i tržišnom potražnjom za najmoćnijim procesorima.

Kompanija ne samo da proizvodi silicijumske procesore, već je i aktivno angažovana u istraživanju i razvoju. Od Evropre do Azije preko Sjedinjenih Država, 50000+ zaposlenih u TSMC-u trebali su moćne IT usluge da bi neometano komunicirali i sarađivali – sve uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova vlasništva. Upravo je to TSMC postigao sa AMD EPYC procesorima.

Zašto je kompatibilnost platforme ključna?

„Naši postojeći centri podataka su bili ograničeni prostorom i snagom“, istakao je Simon Wang, direktor sektora za infrastrukturu i komunikacijske usluge u TSMC.

TSMC je morao pronaći proizvode koji bi se mogli jednostavno i transparentno uvesti u njegov standardni obrazac, a zatim rasporediti u svojim centrima podataka. Kompanija je kreirala i dizajnirala virtualizaciju računarstva, skladištenja i mreže, i sve to u standardnom šablonu arhitekture usluga. TSMC ima dve VM [Virtuelne Mašine] konfiguracije za svoja radna opterećenja, u zavisnosti od njihove složenosti.

Ali pokretanje puno VM-ova na jednom serveru nije optimalno. „Ako bih imao svoj server koji podržava 20 mašina, onda će, kada server padne, 20 mašina pasti sa njim“, kaže Wang. „Zbog toga imamo dve vrste konfiguracija VM servera da smanjimo rizik.“

Kako smanjiti ukupne troškove vlasništva

TSMC se odlučio za HPE-ovu DL325 G10 serversku platformu koju pokreće druga generaciju AMD EPYC 7702P procesora sa 64 jezgra i osnovnim radnim taktnom od 2 GHz uz “Boost Clock” do 3,35 GHz.

„Za naša opšta radna opterećenja, memorijski kapacitet je očita prednost AMD EPYC procesora“, kaže Wang. Sa AMD EPYC procesorima bilo je potrebno manje resursa za svaku virtualnu instancu u implementaciji HCI-a, dok su postignute bolje performanse. Uštede su nastale zbog manje fizičkih servera zbog gustoće jezgara po procesoru, smanjenja troškova upravljanja i napajanja, kao i potrebnog prostora u datacentru.

Smanjen broj servera pružiće sve veći prostor za širenje u datacentru kako kompanija bude dalje rasla. Prelazak sa dual-socket na single-socket platformu, takođe je značio uštedu hardvera, operativnih troškova i softvera, kao i smanjenu potrošnju energije.

Proširivanje primene na proizvodnju

„Sada uvodimo EPYC servere u naše proizvodne timove“, kaže Wang, gledajući novi EPYC 7F72 sa 24 jezgra i osnovnom radnom frekvencijom od 3,2 GHz. „To je CPU koji razmatramo za istraživanje i razvoj, zbog visokog takta. Ovom timu ne treba nužno više jezgara. Za istraživanje i razvoj, ako koristimo dual-socket, to bi moglo stvoriti neočekivane efekte, jer to znači da jedan CPU treba komunicirati s drugim CPU-om, što će stvoriti dodatni rad. Dakle, za istraživanje i razvoj odabiremo CPU za single-socket platformu i visokom radnom frekvencijom kao ključnom prednošću.”

Za automatizaciju mašina unutar fabrike, svaka mašina trebala je imati jedan x86 server za kontrolu brzine rada i snabdevanje vodom, električnom energijom i gorivom ili potrošnjom energije. Te su mašine vrlo skupe, potencijalno milijarde dolara, dok su serveri koji ih kontrolišu mnogo jeftiniji. Wang i njegov tim moraju osigurati visoku dostupnost u slučaju da jedan serverski rek padne, a zatim mogu koristiti drugi rek za bekap. Pomoću standardnog gradivnog bloka TSMC može kreirati oko 1.000 virtualnih mašina koje mogu upravljati sa 1.000 fab alata u čistoj sobi. To će značiti ogromnu uštedu troškova bez žrtvovanja redudantnosti ili pouzdanosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here