Nova fotografija crne rupe – bravo za naučnike!

0
125

Grupa astronoma je 2019. godine objavila prvu fotografiju crne rupe, što je dovelo do značajnih pomaka u naučnoj zajednici. Isti tim je pre nekoliko dana objavio još jedan snimak koji pruža potpuno novi pogled na objekat.

Poslednjih godina su se dešavali razni pomaci kada je razumevanje ovih kosmičkih objekata u pitanju. Kao da crne rupe već nisu dovoljno misteriozne, astronomi su 2019. uz pomoć Hubble Space teleskopa otkrili tanki disk materijala koji kruži oko masivne crne rupe u srcu galaksije NGC 3147, koja se nalazi 130 miliona svetlosnih godina od našeg Solarnog sistema. Zahvaljujući ovom teleskopu utvrđeno je da se materijal oko crne rupe kreće brzinom koja iznosi 10% od brzine svetlosti, a da je masa crne rupe približna masi koju bi imalo 250 miliona zvezda koje su jednake našem Suncu. Bez teleskopa agencije NASA posmatranje ove pojave ne bi bilo moguće, budući da se radi o regionu koji skoro da ne emituje svetlost, te je savremena tehnologija dragocena u demistifikovanju kosmičkih pojava kao što su crne rupe.

Prošlo je nekoliko godina od kada je dvadesetdevetogodišnja naučnica Katie Bouman napravila algoritam koji je delimično omogućio da do čovečanstva stigne prva fotografija crne rupe. Sada smo dobili još jednu sliku koja prikazuje crnu rupu koja se nalazi u centru džinovske galaksije Messier 87 (M87), koja je od Zemlje udaljena 53 miliona svetlosnih godina. Do toga je došlo zahvaljujući timu od 300 eksperata iz celog sveta, koji je kombinovao podatke koji su dobijene iz mreže koju čini osam teleskopa, među kojima je i Event Horizon teleskop koji je odigrao značajnu ulogu u nastajanju prethodne fotografije. Novi snimci doprinose razumevanju toga kako funkcionišu magnetna polja oko crnih rupa, te boljem razumevanju fotografije iz 2019. godine.

Izvor: PC Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here