Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

0
195

„U dosadašnjoj praksi uočeno je veliko nepoznavanje prava zaštite podataka o ličnosti, kako među građanima, tako i među onima koji obrađuju podatke o ličnosti – rukovaocima podataka. Za efikasniju zaštitu ovog prava neophodno je jačanje kapaciteta Poverenika“, istakao je poverenik Marinović na današnjem obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti.

Ukazao je na razvoj i širenje kapaciteta Službe u proteklom periodu, kao i na perspektivu daljeg razvoja Službe u skladu sa proširenim ovlašćenjima u obe oblasti ljudskih prava koja štiti.

„Naša težnja za ovu godinu je ulazak u obrazovni sistem. Poverenik je već otpočeo saradnju sa visokoškolskim ustanovama kroz kratke programe studija na različitim fakultetima“, poručio je poverenik Marinović.
Poverenik se osvrnuo na njegovih prvih 300 dana na čelu institucije i na razvoj Poverenika i njegove službe u tom periodu. Posebno je istakao iskušenja koja je pred Službu Poverenika dovela situacija sa pandemijom Kovid 19, što je uzrokovalo da se radi u neuobičajenim okolnostima koje su bile nove za sve.

Poverenik je upozorio na opasnosti po zaštitu podataka o ličnosti koje donosi ubrzani tehnološki napredak praćen digitalizacijom i razvojem veštačke inteligencije.

Na današnjem obeležavanju dana zaštite podataka o ličnosti učestvovali su šef Misije OEBS u Srbiji nj.e. Jan Bratu, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktor Misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Tokom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti zamenica poverenika Sanja Unković, predstavila je najnoviju publikaciju pod nazivom „Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi i mišljenja Poverenika“. Ona se osvrnula na trenutno stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti sa posebnim naglaskom na rad na donošenju Strategije zaštite podataka o ličnosti, preduzimanje inicijativa i mera za jačanje svesti dece i omladine školskog uzrasta po pitanju zaštite podataka o ličnosti, a naročito na inicijativu Poverenika za uvođenje zaštite podataka o ličnosti u nastavno-naučne programe osnovnih i srednjih škola. Posebno je naglasila i značaj stvaranja zakonske mogućnosti da se Poverenik približi građanima Srbije koji žive van Beograda otvaranjem kancelarija Poverenika u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here