Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

0
171

данас је у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Мисије ОЕБС у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије, одржан скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна. Овај дан се у Републици Србији традиционално обележава већ 15. пут.

Услед ситуације која је проузрокована вирусом SARS-CoV-2, ове године Међународни дан права јавности да зна обележен је у складу са прописаним мерама надлежних органа. Наиме, само добитници награда и говорници су присуствовали у свечаној сали Клуба посланика уз поштовање прописаних превентивних мера, док су сви остали заинтересовани могли да прате догађај уживо.

Говорници су били: г. Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности; њ.е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији; њ.е. Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији; гђа Надиа Ћук, заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду и г. Мајк де ла Роса, директор Мисије  УСАИД у Србији.

Повереник је изјавио да се ове године Међународни дан права јавности да зна обележава у неуобичајеним околностима услед пандемије SARS-CoV-2, али да право на приступ информацијама од јавног значаја није било ограничено ни у једном тренутку, чак ни у ванредном стању. Такође, нагласио је да се већ дуже време одвија процес измена и допуна Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја те да се очекује да ће се овај процес интензивирати након избора нове Владе РС, да ће резултирати учвршћивањем и унапређивањем начела транспарентности у раду органа власти, као и подизањем степена одговорности за неспровођење Закона или за повреду права и обавеза  уређених законом.

Комисија коју чине председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске заједнице, представник организације Коалиције за слободу приступа информацијама и повереник, одлучила је да признања додели у неким од посебних категорија органа власти, а признања је уручио повереник Милан Мариновић.

Признања су додељена:

  • за најбољи Информатор о раду – Вишем суду у Краљеву,
  • за допринос афирмисању права јавности да зна у категорији највиших органа – Врховном касационом суду,
  • за допринос афирмисању права јавности да зна у категорији републичких органа – Министарству културе и информисања,
  • за допринос афирмисању права јавности да зна у категорији правосудних органа – Основном суду у Зајечару,
  • за допринос афирмисању права јавности да зна у категорији локалних органа јавне власти – Општини Сврљиг,
  • за допринос афирмисању права јавности да зна у категорији покрајинских органа јавне власти – Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Комисија за доделу признања одлучила је да и ове године не додели посебно признање за највећи допринос афирмисању права јавности да зна (статуета).

Помоћница генералног секретара Славољупка Павловић представила је Публикацију IX –  „Ставови и мишљења Повереника“, која је од данас доступна на сајту Повереника у делу Публикације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here