Održan trinaesti Global Mobile Broadband Forum u Bangkoku

0
110

Trenutno postoji 230 5G mreža sa više od tri miliona baznih stanica i čak 700 miliona aktivnih korisnika, a predviđa se da će taj broj do kraja 2022. dostići milijardu. Rast ove mreže je brži od bilo koje prethodne generacije mobilne tehnologije, a doprineće budućnosti u kojoj ćemo moći da iskoristimo pune potencijale industrije, poslovanja i života“, izjavio je Ken Hu, rotirajući predsednik kompanije Huawei, na 13. po redu Global Mobile Broadband Forumu iza kog stoji kompanija Huawei, a održan je u Bangkoku.

Prema rečima Ken Hua, rotirajućeg predsednika kompanije Huawei, 5G i 5,5G mreže u najbližoj budućnosti treba da postanu dostupne svima i budu stub razvoja.

„Razvoj novih tehnologija pomoći će nam u postizanju nula odsto karbonskog otiska do kraja 2050. godine, kojem svi težimo. Po prvi put, mreže nove generacije omogućiće pokrivenost i na okeanima, a unaprediće i transportne i logističke usluge. Naime, 5G mreža donosi više od 10 puta bolje korisničko iskustvo u poređenju sa svim prethodnim generacijama. Već više od 60 odsto isporučenih telefona širom sveta dolazi sa 5G konekcijom i to u svim cenovnim segmentima“, istakao je Hu. 

Ipak, postoji još mnogo toga što možemo da uradimo da bismo iskoristili maksimalnu vrednost ove tehnologije. 

„Postoje tri ključne oblasti na kojima bi trebalo da radimo udruženim snagama. Izgradnja mreže za bolje korisničko iskustvo jedan je od naših prioriteta. Druga stavka jeste razvoj 5.5G-a koji predstavlja nadgradnju 5G mreže. Dok treća oblast podrazumeva pokretanje inovacija u uslugama koja podrazumeva integraciju mreže sa cloud-om i veštačkom inteligencijom. Ubrzani razvoj ovih tehnologija pomoći će nam da unapredimo industriju i ekonomiju u svim delovima sveta“, objasnio je Hu.

Pored toga što značajno poboljšava korisničko iskustvo, 5G donosi inovacije kreirane u cilju olakšavanja života i unapređivanja globalne industrije, od rudarstva, preko proizvodnje i transporta, do medicine. Kako se popularnost ove mreže povećava, ona postaje i glavni izvor rasta prihoda telekomunikacionih operatera. Zahvaljujući velikom broju industrijskih 5G projekata, kineski operateri su tokom 2021. godine zaradili oko pola milijarde dolara.  Kompanija Huawei je sa partnerima u Bangkoku predstavila i nove tehnologije, servise i inovacije u okviru 5G i 5,5G ekosistema, koji su već uspostavljeni i koriste se širom azijskog kontinenta. Jedan od primera je novi tip pametne i ulične rasvete – Easy Micro 3.1. U zavisnosti od toga gde je postavljena rasveta, podešava se ugao osvetljenja i ima mogućnost da obasja zgrade ili kolovoz i trotoare, uz istovremenu uštedu energije i lakše upravljanje na daljinu.

Bolje korisničko iskustvo

Kineski operateri su primenom 5G optimizovali svoje mreže za TikTok i druge popularne video usluge, smanjujući kašnjenje za 50 odsto i zamrzavanje kadrova za 90 odsto. Zahvaljujući unapređenju iskustva gledanja video sadržaja udvostručena je potrošnja podataka i značajno povećan broj novih korisnika 5G usluge. 

5G mreža deset puta brža od 4G mrže

„U poređenju sa 4G, 5G mreže su 10 puta brže, isporučujući brzine veće od 1 Gbps. Korisnici 5G takođe troše duplo više podataka od korisnika 4G – više od 20 GB mesečno – i očekuje se da će ova količina nastaviti da raste. To stvara ogromne mogućnosti za operatere u tri oblasti: korisničko iskustvo, internet stvari i industrijska digitalizacija“, istakao je Džejms Čen, predsednik globalnog odeljenja prodaje kompanije Huawei Carrier BG. Uprkos ovim prednostima, pokrivenost 5G mrežom znatno se razlikuje po zemljama – ona je dostupna samo za 29 odsto globalne populacije, za razliku od 4G mreže koja pokriva 92 odsto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here