Ostvarenje Male žene nagrađeno Oskarom!

0
148
Na dodeli Oskara, 92. po redu, koja je održana je sinoć u holivudskom Dolbi teatru, film Male žene nagrađen je u kategoriji najbolja kostimografija! U bezvremenskoj priči glavne uloge tumače Ema Votson, Meril Strip, Timoti Šalame, Serša Ronen i Lora Dern, a režiju potpisuje Greta Gervig. 

Priča o četiri mlade žene, koje se bore za sopstveni životni put, bazirana je na istoimenom romanu i klasiku spisateljice Luize Mej Olkot. Četiri sestre Meg, Džo, Ejmi i Bet Marč upoznajemo još kao devojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale da žive same s majkom Marme, moralnim stubom porodice, dok je njihov otac otišao da učestvuje u Američkom građanskom ratu. Vrednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratiće ih celog života, dok će svaka od njih pokušati da pronađe svoje mesto pod suncem.

Osim emotivne priče koja vas odmah navodi da pogledate celi film, izdvajaju se i genijalni kostimi. Za njih je zaslužna kostimografkinja Jacqueline Durrankoja je do sada bila zadužena za kostime u brojnim filmovima, a među njima i za film Ana Karenjina iz 2012. godine.

Zanimljivost oko kostima, osim što odlično izgledaju, je da su kroz film zamenjeni neki delovi kostima Saoirse (Džo) i Timothéea (Lori) sa ciljem prikazivanja kako su njih dvoje pronašli jedno drugo. Kako je navela sama Greta Gerwig: ,,Džo je devojka sa muškim imenom, Lori je mladi muškarac sa ženskim imenom i na neki način su povezani. Oboje imaju androgene kvalitete i to ih čini savršenim za ove uloge.”

Jedan od najlepših filmova ove zime,  Male žene, nalazi se na repertoaru bioskopa širom zemlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here