Pet načina da postavite realne ciljeve i ostanete motivisani 365 dana u godini

0
165

Kraj godine je vreme za nove početke i postavljanje novih ciljeva. “Počeću da treniram”, “Hraniću se zdravo”, “Počeću da čitam više knjiga” – govorimo sebi svakodnevno odbrojavajući dane do Nove godine. Ovo je vreme kada smo posebno motivisani za promene na bolje. Dakle, kako moramo da postavimo naše ciljeve da bismo ih ostvarili? Pročitajte ove savete koji će vam pomoći da se pridržavate svojih novogodišnjih odluka i budete sigurni da ćete u njima i istrajati.

Početak nove godine je i novi početak nečeg boljeg, I to je savršeno je vreme da okrenete novu list i napravite promene. Prema istraživanju Expat Insidera, često se prilikom donošenja novogodišnjih odluka prvenstveno fokusiramo na zdrav način života. S druge strane, studije koje su proveli istraživači sa Univerziteta u Stockholmu pokazuju da su ciljevi takođe često povezani s našim psiho-fizičkim stanjem. Oko 33% ispitanika odlučilo se da im glavni cilj bude o povećanje fizičke aktivnosti, 20% se fokusiralo se na mršavljenje, 13% je odlučilo da počnu zdravo da se hrane, a 9% ambiciozno je odabralo lični razvoj.

Međutim, pokazalo se da je jako teško istrajati u svojim odlukama – često odlučnost da budemo bolji u Novoj godini ostane i nakon Dana zaljubljenih. Kako su pokazale Stockholmske studije, čak 30% ispitanika, a do 80%, prema studiji Expat Insidera, obično prekrši svoje odluke do tog vremena.

Donošenje odluka je jednostavno. Nažalost, kao i njihovo kršenje. Stvaranje novih navika zahteva vreme i energiju. Kada donosimo odluke, često ne želimo da se izložimo troškovima i trudu da ih održimo. Zbog toga često počnemo da razmišljamo o njima i tražimo izgovore. Tada se već čini da nismo uspeli, što negativno utiče na naše samopouzdanje i motivaciju pa se otežava zadržavanje odluke. Za stvaranje nove navike potrebno je oko tri meseca. Proces motivacije sastoji se od 4 faze: pokretanje, cilj, održavanje i završetak, a nijedna se ne može propustiti. Obično opraštamo sebi u fazi održavanja, kada znamo da smo uspeli i mislimo da sebi možemo dopustiti mala odstupanja.

Ako vam je cilj da svoje telo održite u formi, promenite svoju ishranu ili se usmerite na lični razvoj, a pitate se kako istrajati u svojim odlukama da biste postigli svoje ciljeve, evo 5 jednostavnih načina da ih ostvarite I da vam ova godina bude najuspešnija do sad.

1. Odredite svoj cilj

Umesto uobičajene odluke o budućnosti: “Smršaću”, bolje je postaviti cilj – “Smršaću 5 kilograma vežbajući u teretani 3 puta nedeljno” ili umesto: “Želim povećati fizičku aktivnost” – “Napraviću 10 000 koraka svaki dan.” Takve odluke onoga što tačno želimo i koje aktivnosti će nas približiti cilju povećavaju šanse za postizanje istog cilja.

2. Budite sigurni da su odluke u skladu s vašim vrednostima

Uvek ćemo učiniti više da postignemo cilj koji za nas ima duboko značenje, nego što ćemo postići nešto što je površno. Naprimer, ako želite ići u teretanu jer ćete se osećati snažnije i imati više samopouzdanja, verovatnije je da ćete to i ostvariti, nego da ste vežbali kako biste izgledali bolje na društvenim mrežama.

3. Pravilno formulišite nameru

Principi “x” i “y” mogu biti efikasni za ljude koji žele da povećaju svoje znanje, pročitaju više knjiga, slušaju podcastove ili učestvovuju u webinarima. Da biste uspeli, sve što treba učiniti je pravilno formulisati svoju nameru. Ako se dogodi situacija “x”, učiniću “y”, kao što je “Čim dođem kući, počeću da čitam novu knjigu.” Ova tehnika nam omogućava da se programiramo na delovanje jer tačno određujemo šta, kada i kako ćemo provesti svoje dragoceno vreme. Ovo je vrlo efikasna metoda – istraživanje Petera Gollwitzera pokazuje da povećava mogućnost ispunjenja određene radnje Ili cilja za čak 200-300 posto!

4. Vizualizujte proces

Zamislite put ostvarenja, određene korake koji će vam pomoći da postignete svoj cilj. Nemojte se fokusirati samo na pozitivan ishod, jer će vas to najčešće odvratiti od akcije. Postavite koherentan plan koji takođe uključuje scenarije za nepredviđene situacije – u slučaju da nešto pođe po zlu. Odluka zaheva od vas da se žrtvujete. Vizualizacija onoga što možete učiniti kada se pojave slabosti pomoći će vam da se nosite s negativnim mislima, a ako ih nadvladate, osetićete zadovoljstvo i radost.

5. Procenite svoj napredak

Kako bismo odgovorili na potrebe korisnika, tržište neprestano raste i razvija nove alate koji bi nam mogli pomoći u ostvarenju naših ciljeva i strasti. Uz pomoć novih tehnologija može biti prava motivacija, jer nam svest o malim postignućima može dati pozitivne emocije i podstaći nas na dalje delovanje. Zbog toga je jako važno da ih pratimo. Bez obzira koji lični cilj postavite, nove tehnologije će nas podržati u njegovom ostvarenju.

Znamo koliko je podrška nove tehnologije važna u održavanju motivacije, zbog toga svoje proizvode dizajniramo prema ljudima i njihovim potrebama. Zahvaljujući Huawei uređajima, novogodišnje odluke mogu biti jednostavnije, a mnogo lakše za ispunjavanje. Sportske ciljeve mogu podržati inovativni pametni satovi koji ispunjavaju ulogu profesionalnog trenera, kao što je Huawei Watch GT3 Pro. Koji nudi više od 100 različitih režima vežbanja i omogućava vam izradu pametnog, individualnog plana vežbanja u skladu s vašim ličnim podacima kao što su istorija i ciljevi treninga. Ako vam je cilj lični razvoj, kada slušate audio knjige, podcastove ili učite jezik, Huawei FreeBuds Pro 2 napredne slušalice sa aktivnim uklanjanjem šuma će vam odlično služiti. Možete ih nositi sa sobom bilo gdje, baš kao i pametni telefon. Osim svog stilskog dizajna, naš najnoviji pametni telefon nova 10 Pro ima ekran koji štiti oči i posebnu opciju koja vam omogućuje da više čitate kao na čitaču e-knjiga. Huawei će biti uz vas 365 dana u godini kako bi vas podržao u vašim novogodišnjim odlukama. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here