Saveti za pravljenje fotografija uz Huawei P40 Pro

0
140

“Kontrola osvetljenja” u fotografskom rečniku se naziva ekspozicija – što označava koliko dugo i koliko svetla će ući kroz objektiv u trenutku kada se pritisne okidač. Ova kombinacija određuje celokupni izgled i ton fotografije. Ishod svake fotografije sličan je ishodu bilo kojeg umetničkog dela – određuje ih stvaralac i njegova sposobnost da efikasno koristi svoj „alat“.

Doslednost. Ovo je ključna misao koja pokreće moj profesionalni rad. Međutim, kada ne radim, 80% ličnih fotografija stvaram koristeći svoj Huawei pametni telefon. Udobnost, mogućnost brzog deljenja i kvalitet koji pruža, suviše je teško zanemariti. Jedino pitanje koje se postavlja u slučaju kada profesionalac koristi jednostavan uređaj poput telefona jeste „potreba za kontrolom“, odnosno mogućnost da upravljam ishodom fotografije kako bi prizor bio verno predstavljen i kako bi boje bile verno prikazane, sa savršenim fokusom i oštrinom“ – kaže profesionalni fotograf, Kristian Dovling.

Nadmudrite profesionalnu tehnologiju

Da li je ovo previše za očekivati od telefona? Naravno da ne! Nalazimo se u 2020. godini, a tehnologija je naprednija nego ikada, što nam omogućava da nosimo moćne uređaje u sopstvenom džepu, a istovremeno stvara izuzetno velika očekivanja kada je u pitanju fotografisanje. Jedno od velikih očekivanja je da kamera „misli“ umesto nas, a AI tehnologija na Huawei pametnim telefonima daje izuzetne rezultate upravo u ovoj sferi.

Predstavljamo vam nekoliko saveta Kristiana Dovlinga, uz koje možete da saznate na koji način najbolje da iskoristite kameru Huawei P40 Pro telefona.

Osnovna pravila za kontrolisanje osvetljenja

Za početak, bez promene bilo kog podešavanja na kameri, pokušajte da koristite jednu ili kombinaciju ovih tehnika:

1. Pomerajte svetlo

2. Pomerajte subjekat 

3. Menjajte uglove iz kojih fotografišete

Korišćenje i kobinovanje ovih tehnika omogućiće vam kontrolu nad uglovima i oblikom svetlosti i senke.

Pronađite „tamnije strane“

Senke su vrlo važne – jednako kao i svetlost jer nam postavljanje senki omogućava da utvrdimo da li su svetlo, subjekat ili naša kamera u najboljem mogućem položaju. Često kad pogledamo fotografije i divimo se svetlu, to radimo upravo zato što su senke na pravom mestu. 

Različiti režimi za fotografisanje

Za one koji žele potpunu kontrolu, Huawei P40 Pro ima PRO režim za fotografisanje, u kojem većina funkcija može individualno da se kontroliše, dajući vrlo precizan i dosledan rezultat. A za sve one koji ne žele da upravljaju ovim funkcijama, na Huawei P40 Pro postoje neke pametne automatske alternative – režimi fotografisanja:

• Otvor blende (eng. Aperture)

• Noćni režim

• Portret

• Foto

Svi ovi režimi poseduju dve jednostavne opcije za kontrolisanje ekspozicije. Evo kako možete da ih iskoristite u slučaju da fotografišete izlazak ili zalazak sunca.

1. Klizač fokusa: Na ekranu, kliknite na deo koji želite da fokusirate, zatim dodirnite i zadržite ikonu ‘sunce’ i pomerajte prst na gore i na dole. Videćete +/-, a zatim „stop brojeve“ (npr. +1.3) koji vam govore koliko povećavate, odnosno smanjujete izlaganje svetlosti. U automatskom režimu ovo je samo vodič za informisanje o tome koliko forsirate kameru da bi kadar izgledao svetlije ili tamnije. Savet Kristiana Dovlinga je da zanemarite brojeve i sami procenite. Odlučite u odnosu na ono što vidite na ekranu, tako da se boja podudara sa onim što vidite sopstvenim okom ili sa onim vi kako želite da boje izgledaju na finalnoj fotografiji. Kada pronađete savršeno osvetljenje, napravite fotografiju. Za zalazak ili izlazak sunca, ne želite da ekspozicija bude previše svetla, tako da je najverovatnije da ćete je malo smanjiti (npr. -2.5).

2. Alat za ekspoziciju: Kliknite i držite (1 sekundu) na ekranu, na mestu gde želite da fokusirate, a kada ga pustite videćete ikonicu „sunce unutar kruga“. Pomeranjem ove ikonice sada možete razdvojiti gde je kamera fokusirana, a gde meri osvetljenje. Dakle, ako pokušavate da fotografišete svetlije prizore, uz korišćenje ove opcije oni će potamneti taman koliko je potrebno, i obrnuto. Pomerajte ikonicu dok ne pronađete nivo osvetljenja koji će vam najviše odgovarati.

Koju opciju odabrati?

„Iako se alatka za ekspoziciju možda čini sofisticiranijom, češće koristim klizač fokusa jer je jednostavan, brz i daje mi odlične rezultate. Kada budete isprobavali ove opcije, obratite pažnju i na nivo osvetljenja ekrana (da ne bude previše svetao ili taman) kako biste osigurali da vaša fotografija daje najrealniji prikaz“, kaže Kristian Dovling.

Fotografija je umetnost, a kada savladate osnovne tehnike i funkcije uz Huawei P40 Pro, vaši umetnički rezultati mogu biti samo bolji!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here