Srpski „sajber heroji“ na evropskom takmičenju u Beču 

0
229

Tim od deset mladih stručnjaka braniće boje Srbije u Beču na takmičenju European Cyber Security Challenge, evropskom takmičenju nacionalnih timova u sajber bezbednosti. Događaj, čiji je ovogodišnji domaćin Austrija, organizuje se po osmi put, a realizuje se pod pokroviteljstvom Agencije Evropske unije za sajber bezbednost (ENISA), Evropske komisije i organizacije Cyber Security Austria.

Članovi tima izabrani su tokom ovogodišnjeg ciklusa nacionalnog takmičenja ”Serbian Cybersecurity Challenge SCC” koje se organizuje treći put. Takmičenje se organizuje u okviru projekta „Sajber heroj“ koju sprovodi fondacija Mreža za sajber bezbednost, sa ciljem podizanja kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti kroz vannastavni rad sa studentima i srednjoškolcima. 

Od ove godine suorganizator projekta „Sajber heroj“ je i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). „Edukacija mladih jedan je od najboljih načina da se radi na podizanju nivoa sajber bezbednosti, jer će mladi naučene lekcije primenjivati kasnije u radu i karijeri. Nezavisno od toga u kojoj će industriji mladi koji prolaze kroz takmičenje „Sajber heroj“ raditi, doneće joj važna znanja i veštine koje će biti sve potrebnije kako se privreda i društvo u celini budu dalje digitalizovali,“ smatra Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS.

Naša reprezentacija, tj. nacionalni tim Srbije, koji čine mladi talenti uzrasta od 18 do 25 godina, imaće priliku da sa vršnjacima iz drugih zemalja razmenjuje iskustva i znanja, ali i da se takmiči u rešavanju zadataka iz oblasti veb-sigurnosti, bezbednosti mobilnih uređaja, kripto zagonetki, reverznog inženjeringa i digitalne forenzike. 

„U okviru pripreme za takmičenje u Beču, naš tim je učestvovao na par globalnih onlajn takmičenja koja su bila otvorena za sve. Cilj pripremne faze je bio da se uspostave metode za saradnju tokom samog takmičenja i razmeni iskustvo i znanje između članova tima. Stariji članovi tima poseduju značajno iskustvo u ovakvim takmičenjima pa je kroz pripremnu fazu identifikovano ko može predvoditi tim u rešavanju izazova iz različitih kategorija računarske sigurnosti,“ pred put na takmičenje, izjavio je Nikola Todorović, trener Tima Srbija.

Evropsko takmičenje u Beču nije kraj takmičarskog programa za talente koje je okupio program „Sajber heroj“ jer nacionalno finale tek sledi 28. septembra kada će se 85 srednjoškolaca i studenata podeljenih u 16 timova takmičiti u rešavanju 10 izazova i oblasti sajber bezbednosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here