Šta možemo očekivati na predstojećem Apple događaju?

0
523
Apple iPhone 15

Za nepuna dva dana (12.9.2023) nas očekuje novi Apple event o kome se već poduže vreme govori. Na istom se očekuje da kompanija iz Kupertina predstavi novu generaciju iPhone telefona (iPhone 15 familiju), novu Apple Watch seriju satova (devetu po redu), novi Apple Watch Ultra (Ultra 2), ali to nije sve. Još neka iznenađenja su moguća, ali o svemu tome u nastavku ovog teksta.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus

Apple će i ove godine nastaviti da u svojoj liniji iPhone telefona ima 4 modela – standardni modeli iPhone 15 biće dostupni u veličinama od 6,1 i 6,7 inča, slično kao i prošle godine. ‌iPhone 15‌ i ‌iPhone 15‌ Plus će izgledati skoro identično kao iPhone 14 i ‌iPhone 14‌ Plus, sa jednim velikim izuzetkom – USB-C portom. Oba modela dobiće Dynamic Island‌ tehnologiju, a kako kruže glasine i pozadina će im biti matirana, kao kod Pro modela.

Kamere na novim iPhone 15 telefonima će doživeti značajna ažuriranja u smislu glavne kamere od 48 megapiksela sa otvorom blende f/1.6 za slike veće rezolucije i poboljšani kvalitet u situacijama slabog osvetljenja. Postojaće i ultra široka kamera od 12 megapiksela, ali ovo je ista kamera koju smo već videli u modelima ‌iPhone 14‌ telefona.

Očekuje se da se u novim iPhone 15 telefonima nađu novi Qualcomm 5G modemski čipovi, tako da bi smo mogli očekivati bolju konektivnost, manju latenciju i bolju energetsku efikasnost. Apple je (bar prema glasinama) razvio novi A17 čip za iPhone 15 Pro modele, ali standardni ‌iPhone 15‌ modeli će zadržati A16 čip koji se trenutno nalazi u ‌iPhone 14 Pro‌ i Pro Max telefonima.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

Većina novih promena i nadolazećih dodataka ove godine dolazi (očekivano) na iPhone Pro ‌‌modele, a ne na standardne ‌iPhone 15‌ modele. Kao i prošle godine, očekujemo dva iPhone Pro telefona, 6,1-inčni ‌iPhone 15 Pro‌ i 6,7-inčni ‌iPhone 15 Pro‌ Max.

Očekuje se da će ‌iPhone 15 Pro‌ modeli imati neka manja ažuriranja u pogledu dizajna, pri čemu će Apple (verovatno) predstaviti znatno tanje, zakrivljene okvire i novi oklop/kućište od titanijuma. Umesto od nerđajućeg čelika, ‌iPhone 15 Pro‌ i Pro Max će imati titanijumsko kućište u (predpostavlja se) sledećim bojama: srebrna, titanijum siva, crna i tamno plava. Titanijum difoltno ima mat finiš, pa bi ‌iPhone 15 Pro‌ i Max telefoni mogli biti 10 procenata lakši od svojih prethodnika.

Manja poboljšanja (na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max telefonima)

Očekuju se manja poboljšanja kod širokougaonih i telefoto kamera na oba Pro modela u cilju unapređenja performansi pri slabom osvetljenju, ali se ne očekuje da će glavna kamera od 48 megapiksela dobiti nova poboljšanja. Sa druge strane iPhone 15 Pro‌ Max će dobiti novu funkciju kamere, funkciju zumiranja periskopa za telefoto sočivo. Optički zum je trenutno ograničen na 3k, ali sa periskopskom tehnologijom, očekuje se da će Apple to dovesti do 5k ili 6k zuma.

Oba Pro modela pokretaće novi A17 čip za koji se pouzdano već zna da će biti izrađen u novom 3 nm procesu.

Apple će koristiti isti 5G Qualcomm čip u čitavoj liniji ‌iPhone 15 telefona‌, a postoje i glasine o novom „U2“ ultra širokopojasnom čipu koji će se integrisati sa slušalicama Vision Pro VR-a međutim isti će debitovati tek sledeće godine sa 16 familijom iPhone telefona. Pro modeli će dobiti Wi-Fi 6E, najnoviji i najbrži Wi-Fi protokol koji radi sa opsegom od 6 GHz. Možda će biti dostupno do 2TB skladišnog prostora (bar tako kažu glasine), a Pro modeli će imati 8GB RAM-a, u odnosu na 6GB u prošlogodišnjim Pro modelima.

Očekuje se da će se cena za iPhone 15 Pro modele kretati od 1099 dolara, dok bi Pro Max modeli trebalo da debituju sa cenom od 1199 dolara.

Apple Watch serije 9

Ove godine stiže i novi Apple Watch serije 9, ali realno gledano nema mnogo čemu da se radujemo jer će dobiti minorna unapređenja. Ne očekujemo gotovo nikakve nove promene dizajna ili nove funkcije vezane za praćenje zdravlja korisnika.

U stvari, osvežavanje će se fokusirati na unutrašnjost, uglavnom na novi procesor. Reč je o S9 čipu koji je izgrađen na osnovu A15 tehnologije, i to će biti prvo značajno ažuriranje Apple Watch čipa od Apple Watch serije 6. U skladu sa time nova serija će doneti bolje radne performanse, ali to je apsolutno sve što treba očekivati. Nagađa se još da će doći do još bolje ponude kaiševa za nadolazeću seriju satova, ali to ćemo saznati za manje od dva dana.

Apple Watch Series 9

Apple Watch Ultra 2

Poput serije 9 i novi ‌Apple Watch Ultra‌ 2 će dobiti osveženje u ovoj godini, ali ne očekujemo nove funkcionalnosti. Sat će dobiti isti S9 čip koji će se naći u ‌Apple Watch Series 9‌, ažurirani Ultra Wideband čip i novi senzor otkucaja srca. Prema gotovo svim glasinama to bi bilo to.

Iz svega jednog izvora je procureo podatak da bi novi Ultra 2 sat mogao biti tanji i dostupan u još jednoj boji, međutim drugi izvori glasina to nisu potvrdili.

Apple Watch Ultra

AirPods slušalice sa USB-C punjačem

I AirPods slušalice bi trebale da dožive unapređenja, ali u smislu zamene Lightning kućišta za punjenje sa kućištem koje se bazira na USB-C ulazu i to je bukvalno sve.

AirPods

Nove iPhone maske

Iz gotovo svih izvora je potvrđeno da će Apple sa novom generacijom iPhone 15 telefona predstaviti i nove maske u različitim bojama za iste. Par izvora su čak došla i do fotografija potencijalnih boja maski, pa možete pogledati na jednoj od njih o kojim varijantama se radi.

Događaj možete pratiti na ovom linku u utorak od 19h po našem vremenu.

Izvor vesti: MacRumors

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here