YouTube primorava korisnike da izbegavaju blokatore reklama…

0
338
YouTube

U nedavnom potezu usmerenom prema korisnicima koji koriste blokatore reklama, YouTube je implementirao novu strategiju kako bi obeshrabrio gledaoce da izbegavaju video oglase pre sadržaja. Ova strategija ima za cilj da spreči korisnike da zaobilaze oglase, koji su glavni izvor prihoda za platformu, a jedini način da se to izbegne je isključivanje blokatora reklama ili pretplata na YouTube Premium uslugu.

Korišćenje blokatora reklama na YouTube-u postalo je uobičajeno među gledaocima koji žele izbeći dosadne oglase. Međutim, sada se takav pristup smatra kršenjem uslova korišćenja platforme. Oglasi prije videa značajno doprinose prihodima platforme, pa Google želi osigurati da korisnici ili pregledaju oglase ili doprinesu prihodima putem pretplate na YouTube Premium uslugu.

YouTube primenjuje dvostruki pristup kako bi obeshrabrio upotrebu blokatora reklama. Prvi način uključuje iskačuću poruku koja jasno navodi: „Blokatori reklama krše Uslove korišćenja YouTube-a“ i poziva korisnike da ih isključe kako bi nastavili gledanje sadržaja.

Drugi pristup podrazumeva namerno usporavanje celog sajta kada se detektuje blokator reklama, što YouTube naziva „suboptimalnim pregledom“. Korisnici su prijavili iznenadna kašnjenja i neodzivnost, otkrivši da se normalno ponašanje sajta vraća tek nakon isključivanja blokatora.

Problemi sa performansama

Tokom testiranja ovog alata, potvrđeno je da YouTube ima problema s performansama kada su blokatori reklama aktivni. Video klipovi se sporo učitavaju, pregledi ne rade kako treba, a funkcije poput Theater moda ili prikaza na celom ekranu postaju nedostupne bez osvežavanja sajta.

Iako kontrolisano usporenje nije nova taktika, intenzivnija primena izazvala je negodovanje većeg broja korisnika. Ova kontroverzna strategija ostavlja gledaoce sa ograničenim opcijama: ili će podneti sporije iskustvo ili će se odlučiti između isključivanja blokatora reklama ili nadogradnje na YT Premium, što košta oko deset dolara mesečno.

Ovaj potez Google-ovog video servisa pokrenuo je debatu o slobodi korisnika i naporima platforme da uskladi korisničko iskustvo s finansijskim interesima, što je rezultiralo frustracijom mnogih korisnika zbog ograničenih opcija koje su im na raspolaganju.

Izvor vesti: IT Network

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here