Zašto Evropljani skuplje plaćaju iPhone nego Amerikanci?

0
416
iPhone

Apple je poznat po visokim cenama svojih proizvoda, a to važi i za njihov najnoviji model pametnog telefona, iPhone 15 Pro Max, koji se prodaje po ceni od 1.199 dolara (1.131 evro) u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, cena ovog uređaja u Evropi je značajno viša.

Na Apple-ovoj veb stranici možemo videti da je cena u eurozoni takođe 1.131 evro, što predstavlja devet odsto više u odnosu na cenu prošlogodišnjeg Apple-ovog telefona. Ipak, treba napomenuti da se cene u Evropi razlikuju od države do države, ali su sve značajno više nego u SAD-u.

Na primer, iPhone 15 Pro Max u Francuskoj košta 1.479 evra, u Nemačkoj 1.449 evra, a u Italiji 1.489 evra. Čak je i osnovni model iPhone 15 skuplji u Evropi nego u SAD-u, gde košta 800 dolara (754 evra), dok je u Francuskoj 969 evra, u Nemačkoj 949 evra, a u Italiji 979 evra.

Razlika u cenama između SAD-a i Evrope nije specifična samo za najnoviji model Apple-ovog telefona. Kada je iPhone X pušten u prodaju 2017. godine, korisnici na društvenoj mreži Twitter su se šalili da bi bilo jeftinije otići u SAD i kupiti ovaj telefon nego kupiti ga u Evropi.

Ipak, čak i ako biste zaista otišli u SAD da kupite telefon, morali biste platiti carinu prilikom povratka u svoju zemlju. Na primer, carina za Francuze koji su kupili iPhone 15 Pro Max u SAD-u iznosila bi 200 evra. Dakle, Evropljani nemaju pravi način da zaobiđu više cene.

Iz Apple-a su 2016. godine saopštili da cena njihovih proizvoda zavisi od različitih faktora, uključujući kurs valute, zakone o uvozu, poslovnu praksu, poreze i troškove poslovanja. Ipak, uprkos visokim cenama, Apple i dalje ostaje uspešna kompanija, a iPhone čini četvrtinu prodaje pametnih telefona u Evropskoj uniji, čime je prestigao Samsung, kako prenosi Euronews.

Izvor: IT Network

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here